“Svaki građanin severa Kosova ima neki osnov da tvrdi da je diskriminisan”

U novom podkastu Radija Kontakt Plus, Radovanović navodi da su građani sa severa Kosova suočeni sa dugotrajnom diskriminacijom i nefunkcionalnim sistemima.

“Mi u poslednjih 20 godina živimo u dva sistema, nijedan nije u potpunosti funkcionalan, niti pruža usluge u potpunosti, tako da ako bismo želeli da pričamo o diskriminaciji, morao bi da postoji neki sistem i da nešto od toga funkcioniše. Međutim, nama je to postao način života u poslednjih 20 godina i svi se mi prilagođavamo određenoj situaciji, zato što vidimo da se mnoge stvari nisu promenile”, ukazuje Radovanović.

Građani severa Kosova imaju različite pritužbe vezane za diskriminaciju.

“Kada pričate sa preduzetnicima, žaliće se oko uvoza, izvoza, načinom na koji ne mogu da dođu do kredita. Kada pričate sa licima koja imaju poteškoće u razvoju, žaliće se na način na koji im je onemogućen pristup javnim površinama ili institucijama. Kada pričate sa sportistima, žaliće se na to da ne mogu da organizuju takmičenja. U suštini, svaki građanin ima pravo da tvrdi da je diskriminisan ili od jednog ili od drugog sistema, zato što ni jedan ni drugi nisu u potpunosti funkcionalni.

U Mitrovici primećujem nestašicu mlečnih proizvoda. Znam da su mnogu dobavljači zbog nerešenih političkih odnosa prinuđeni da ih švercuju, u marketima je sve manje proizvoda na koje smo navikli.

Kada smo imali srpske izbore i referendum, mi smo morali da idemo do Raške ili do najbližeg grada u centralnoj Srbiji da glasamo.

Za vreme korona virusa, iz Srbije su poslate vakcine i tada nije bilo dozvoljeno njihovo dopremanje do zdravstvenih centara na Kosovu, te smo zbog toga opet morali da idemo za Rašku ili u neki drugi grad u centralnoj Srbiji da dobijemo vakcinu. Kada moja majka ili otac prime određenu terapiju, te lekove koje dobiju na recept, ne mogu da dobiju u našoj državnoj apoteci, nego opet mora da se ide do Raške.

Školski udžbenici, koji se takođe švercuju i to je za nas postala normalna situacija.

Sa druge strane, ukoliko naručim neki proizvod iz Srbije koji je preko 2000 dinara, ne šalje se ovamo.

Osećam se diskriminisano kada idem u centralnu Srbiju da Vadim pasoš koordinacione uprave ili kada hoću da promenim prebivalište u Srbiji, što za ostale građane koji žive u gradovima centralne Srbije, za njih nije problem, ali za nas postoji posebna procedura koja je totalno neustavna”, nabraja Radovanović.

Lokalne organizacije civilnog društva, pokušavaju da identifikuju probleme i predlože rešenja institucijama, ali uspeh njihovog rada zavisi od volje i spremnosti institucija za saradnju i promene. Glavni izazov leži u visokoj politici, gde dogovori za poboljšanje života nisu adekvatno sprovedeni.

“Mi kao zatočenici te visoke politike Beograd-Priština-Brisel, prestali smo da obraćamo pažnju na lokalne stvari koje direktno utiču na kvalitet našeg života”, rekla je u podkastu za Radio Kontakt Plus Milica Radovanović iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa.

Opširnije u priloženom videu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.