10:53, 01.08.2020Izvor: Beta / Danas / Sputnjik / Radio Kontakt Plus

Vučić: “Zakon o vrednostima rata OVK – zakon protiv Srba”Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da Zakon o vrednostima rata OVK predstavlja "zakon protiv Srba". Sa druge strane pojedini analitičari ocenjuju da ovaj Zakon, koji se nalazi u kosovskoj skupštinskoj proceduri, ima za cilj da izvrši pritisak na svedoke pred Specijalizovanim većem suda u Hagu

vucic-zakon-o-vrednostima-rata-ovk-zakon-protiv-srba

Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom stava zvanične Prištine da i tamošnji Srbi “treba da poštuju borbu Oslobodilačke vojske Kosova", izjavio je danas na gradilištu Kovid-bolnice u Vojnom kompleksu “Zemun ekonomija” da se priprema “zakon protiv Srba“.

“To je pokušaj uvođenja verbalnog delikta, prvo (žele) da nateraju sve da misle kao oni, a ako se ne slažu, da idu u zatvor. Već imaju i modele prihvaćenog mišljenja (koje treba poštovati)“, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio na presudu bivšem ministru u kosovskoj vladi, Ivanu Todosijeviću, koji je javno rekao da je slučaj Račak koji je bio povod za bombardovanje Srbije izmišljen, i naglasio da on stoji iza tog stava i da smatra da je Vilijam Voker kriminalac.

Dodao je da će predlog zakona o OVK samo još snažnije homogenizovati Srbe na KiM.

Advokat Goran Petronijević kaže za Sputnjik da je predlog novog zakona pokazatelj da u Prištini postoji svest o ozbiljnoj opasnosti da će izaći na videlo zlodela koja je počinila OVK.

"Donošenje ovakvih zakona, koji su autistični, nije ništa drugo nego pokušaj da se opovrgne istina, a istina je da je OVK bila i ostala teroristička organizacija, koja je tek posle sklapanja sporazuma sa NATO, preko noći postala oslobodilačka vojska", podseća Petronijević.

Očigledno je da je u Prištini svima postalo jasno, dodaje on, da Specijalizovani sud ne bi ni bio osnovan da nije bilo čvrstih dokaza koje je predočio Dik Marti.

"Sada su videli da to ipak može da bude nešto što će dovesti u pitanje njihovu uljuljkanu ulogu žrtve u koju su ušli uz pomoć saveznika, kako bi prebacili krivicu na Srbe. Shvatili su da na Kosovu postoje ogromni zločini koje su mogli da počine jedino pripadnici OVK, i koji se ne mogu podvesti ni pod kakvu legitimnu borbu. Tako da ovim zakonom pokušavaju da naprave otklon od toga", objašnjava Petronijević.

Sa druge strane, dodaje on, pokušavaju da izvrše pritisak da niko na Kosovu ne sme da govori o OVK u lošem kontekstu.

"Dakle, pritisak na sve koji znaju šta je OVK činila, a ima ih mnogo, jer je OVK je učinila dosta zločina i nad Albancima. Jedan od pravaca zakona je i nelegitiman uticaj na buduće, ili već postojeće svedoke pred Specijalizovanim sudom, jer faktički, onaj ko bude svedočio, samim tim govori protiv OVK i biće pod udarom ovog zakona", objašnjava Petronijević.

Kosovski politikolog, Nedžmedin Spahiu, smatra da je ovaj zakon nepotreban i veruje da je to samo ogorčena reakcija na pozive Specijalnog tužilaštva u Hagu za Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

"Zbog toga je i napravljen taj predlog za zakon na koji je negativno reagovao i američki ambasador Filip Kosnet i mislim da je bio potpuno u pravu. Pošto se oni najviše plaše toga što će se obelodaniti zločini i na taj način će izgubiti ugled u narodu. Pravljenje ovog zakona je pokušaj da se spreči širenje priča o tome šta je sve rađeno", ocenjuje Spahiju.

Druga strana ovog predloga zakona, dodaje on, je da se spreči da se iznese u javnost ono što će se iznositi u sudu u Hagu.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je ranije, da je predloženi Zakon o vrednostima OVK pogrešan način pokazivanja poštovanja prema toj organizaciji.

Među vrednostima koje se smatraju zaštićenim su: "Veterani OVK pali za slobodu, zastava, tekst zakletve vojnika, grb, generalni štab, politička uprava, štabovi operativnih zona i arhiva OVK, kao i memorijalni kompleks 'Adem Jašari' u Prekazu i ostali kompleksi".

Ujedno se navodi da je OVK osnovana na dobrovoljnoj bazi, a sa "jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja zemlje od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu".

Nacrtom ovog zakona uređuje se da je svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan da u svako doba i u svim okolnostima na Kosovu i u inostranstvu "poštuje i štiti vrednosti borbe", definisane ovim zakonom.

Definisano je i da će se "kršenje zakona kažnjavati u skladu sa zakonima na snazi (po Ustavu Kosova to bi značilo da je prekršilac izdajnik".

Postupak u vezi sa usvajanjem "Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK" pokrenut je još 2018. godine od tadašnjeg predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru 2018. godine.


 


Tagovi: Specijalni sudOVKAleksandar VučićKosovoZakonodavstvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije