„Zapad po svaku cenu traži neko rešenje za pitanje Kosova“

Zapad po svaku cenu traži neko rešenje za pitanje Kosova, rekao je za TV Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Image

„Albanian post“ objavio je danas novi scenario o mogućem postizanju dogovora između Beograda i Prištine, koji predviđa da do 24. februara 2023. godine dođe do sporazuma.

Ako do sporazuma ne dođe, prema tom scenariju, ometajućoj strani sledi batina.

Predsednik Srbije rekao je za TV Prva da su predstavnici Kvinte tražili kod njega hitan prijem, ali da juče i danas nije imao vremena da ih primi.

Nada se da mu neće doneti taj predlog.

„Kada sam primio predstavnike Šolca i Makrona, Lajčak je bio tu – odbio sam papir, jer sam znao da će Albanci da ga objave. Oni žive za paradu i šaradu, vratio sam i rekao da neću da uzmem taj papir“, podsetio je Vučić. 

Rekao je da je to bio veoma težak predlog za Srbiju.

„Ako bih u ovom trenutku mogao da se odredim, nisu nam dali šansu. Čekam da vidim novi predlog, možda nam pruži priliku“, dodao je Vučić.

U delu dokumenta koji je objavio „Albanian post“, navodi se da „ako se postigne dogovor – slede finansijski paketi, a ako se ne postigne – sledi teška batina“.

Vučić je rekao da se nada da to nije zvanična poruka, već samo mišljenje autora u pomenutom albanskom mediju.

„Ako to bude njihova poruka, biće mnogo teško pristojno odgovoriti. Nadam se da to neće biti poruka, jer nam je Evropska unija potrebna“, poručio je Vučić.

Kazao je i da ne može da govori o detaljima nemačkog i francuskog predloga za Kosovo, sve dok ne dobije potvrdu da može to da objavi.

Uveren je da što vreme bude više odmicalo, da će biti spremni da ponude vrlo konkretan pristup EU i to u kratkom periodu.

Na pitanje šta znači to što su najavili da će ako strane u dijalogu odbiju da idu ka konačnom pomirenju, sile preduzeti alternativni scenario gde bi proces u potpunosti preuzele u svoje ruke, Vučić je rekao:

„Nema tu filozofije, ima da nas nateraju da prihvatimo, čak i ako ne želimo to, kako drugačije nego silom.“

Dodao je da nam se neće dogoditi 1999. godina i da to neće dozvoliti dok god je on predsednik, jer vodi računa o miru i stabilnosti.

Istakao je da se svi sve češće pozivaju na kosovski presedan, zbog čega zapad želi što pre da reši pitanje Kosova.

„Pritisci na Srbiju će da rastu zbog toga što svi žele kraj te sage o Kosovu, da se ne bi mučili u odgovorima koje moraju da daju Rusima i svima drugima koji se pozivaju na to. Stalo je zapadnim silama da reše to što pre. Neće birati načina i sredstva da do toga dođu“, naveo je Vučić.

Na to što je specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, rekao da je postizanje sporazuma pitanje nedelja, a ne godina, Vučić je kazao da je to čuo tokom nekoliko razgovora i da ne misli da je to realno, jer Priština treba da ispuni ono što je predviđeno briselskim sporazumom – da formira Zajednicu srpskih opština.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.