Vučić: Zar da dopustimo da nam neko špijunira kasarne

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da se Srbija ni sa kim ne sukobljava, ali da ne može da dozvoli da neko špijunira njene oružane snage. Vučić je povodom jučerašnjeg ...
Image

„Primećivali smo ih danima ranije i onda smo ih upozorili. Takva vrsta izviđanja i nedozvoljenog obaveštajnog rada predstavlja svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju“, rekao je Vučić novinarima na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, gde je održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije u okviru združene vežbe „Manevri 2022“.

Ocenio je da se povodom tog incidenta „odmah vidi združena delatnost protiv Srbije“.

„Ne bih je nazvao neprijateljskom zbog različitih konotacija u kojima će se pojaviti politički akteri u zemlji i regionu koji će s jedne strane krenuti sa sprdnjom zašto bi neko koristio dronove pored satelita, a s druge strane, upitaće s kim se to sukobljavamo. Ni sa kim se ne sukobljavamo, ali da li hoćete da nam neko špijunira vojsku, da na teritoriji centralne Srbije ulazi u svaki hangar i prebrojava koliko metaka, granata imamo“, rekao je Vučić.

On je kazao da se „radi na tome“ da se utvrdi ko je poslao dron koji je oboren iznad Raške.

„Oni koriste komercijalne dronove misleći da se tako neće ustanoviti ko je vlasnik i počinilac protivpravnih radnji. Sve drugo bi lako ustanovili na osnovu vojnih elemenata kome to pripada. Mislim da ceo svet zna ko je šta obavio u Baltičkom moru povodom Severnog toka pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se malo pravimo naivni“, rekao je Vučić.

Dodao je da su NATO Skajlark dronovi juče „ceo dan obigravali na Brnjaku i Jarinju“.

„Bili su na 200 do 500 metara udaljenosti od administrativne linije, NATO je tu poštovao sve procedure. Mi smo ih videli bez problema, ali nemamo pravo da ih obaramo u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom“, kazao je predsednik Srbije.

„Narednih dana obratiću se građanima da saopštim važne odluke“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će se u subotu, nedelju, ili u ponedeljak obratiti građanima Srbije i upoznati ih, kako je naveo, „sa pritiscima i licemerjem sa kojima se suočava“, kao i sa odlukama u vezi sa najvažnijim pitanjima.

Na pitanje novinara o tome što se na dnevnom redu Saveta Evrope ipak nije našlo članstvo Kosova, Vučić je rekao da to „nije loša taktička vest“.

„Mene mnogo više brinu izjave Borela i nekih drugih ljudi, šokiran sam njihovim izjavama, ja ću da sačekam da prođe i Lajčakova poseta, može se desiti da neke svoje posete inostranstvu koje su ranije planirane i važne otkažem zbog situacije u zemlji“, rekao je Vučić ali nije precizirao ni o kojim izjavama, ni o kojim posetama je reč.

Najavio je novo obraćanje javnosti kada će reći mnoge detalje iz dosadašnjih razgovora, da neće ništa da krije i saopštiće odluke i o energentima, hrani i drugim važnim pitanjima.

On je dodao da će kad za sedam dana počne hladnije vreme, cena gasa rasti čim počnu da se prazne skladišta i istakao da je tona gasa juče bila 190, a sada 450 dolara ili evra.

„To odmah povećava cenu struje, nama je cena juče bila 156, a sad je 240, na dnevnom nivou ide i po 50 odsto gore, čeka nas paklena zima, ali naša zemlja se dobro spremila“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik nije hteo da odgovori na pitanje da li se danas mogu očekivati dodatni pritisci nemačkog kancelara na Srbiju da potpiše nemačko-francuski predlog za odnose Beograda i Prištine.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.