„Vučićevim prihvatanjem evropskog predloga Srbija se odriče dela svoje teritorije“

Pristanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića da u delo sprovede francusko-nemački predlog koji se tiče definisanja statusa Kosova i Metohije - u praksi znači da se Srbija odriče dela svoje ...
Image

Naglasili su da je Vučićevim prihvatanjem evropskog predloga “Srbija priznala teritorijalnu celovitost, nezavisnost i suverenost Kosova, ali i preuzela na sebe obavezu da prizna grb, himnu, pasoše, kao i da otvori ambasadu u Prištini”.

Naveli su da “predsednik Srbije laže i obmanjuje svoj narod, jer kaže da nikada neće priznati nezavisno Kosovo što se od njega francusko-nemačkim predlogom i ne traži, pošto se taj dokument bazira na odnosu nekadašnje dve Nemačke”.

„Predsednik Srbije još kaže da neće dozvoliti prijem Kosova u UN što je politička glupost, jer to ne zavisi od njega nego od stalnih članica Saveta bezbednosti.“

Podsetili su da u Rezoluciji 1244 SB UN i u Sretenjskom ustavu piše da je “AP Kosovo i Metohija deo Srbije i da može da računa samo na široku autonomiju”.

„Vučić se odrekao Kosova i Metohije, a da bi prevario građane – on priča o Zajednici srpskih opština, koja u suštini znači kulturnu autonomiju za Srbe u nezavisnom Kosovu. Hvali se da je njegovim zalaganjem 21 država povukla priznanje kosovske nezavisnosti, a on lično je otvorio put za stvaranje Velike Albanije, jer se odrekao dela teritorije Srbije.“

Kazali su da “organizovanje donatorske konferencije za Kosovo i Srbiju znači da Vučić trguje i prodaje srpsku južnu pokrajinu za bedne mrvice donacija”.

Narodni pokret „Otadžbina“ je naveo i da se “85% rudnog bogatstva Srbije nalazi na Kosovu i Metohiji, koje je vredno više od dve hiljade milijarde evra, ne računajući poljoprivredno zemljište, šume i pašnjake”.

„Na Kosovu i Metohiji nalaze se sedam rudnika olova i cinka, sa jakim primesama zlata. To rudno bogatstvo mnogo više vredi od Vučićevog litijuma u zapadnoj Srbiji, ali za njega se treba boriti.“

Smatraju da “izdašnu pomoć u odricanju od Kosova i Metohije predsednik Srbije ima lično u srpskom patrijarhu Porfiriju”.

„To je možda i razumljivo, jer Kosovo i Metohiju oni nisu ni kupili, niti nasledili. Takođe, oni i njihovi preci za ovu teritoriju nisu vekovima krvarili i oslobađali je. Portparol Sinoda SPC – episkop bački Irinej, kazao je da crkva podržava stav da su Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, ali u isto vreme tvrdi da apsolutno podržava politiku Aleksandra Vučića. Episkop sam sebi skače u usta, jer davanjem podrške Vučiću podržava i prihvatanje francusko-nemačkog predloga, koji u suštini znači odricanje Srbije od Kosova i Metohije.“

Tvrde da “u francusko-nemačkom predlogu piše da će SPC potpisati nekakav sporazum sa vladom u Prištini, koji u suštnini ne znači ništa”.

„Onog časa kada se ujedine Kosovo i Albanija – taj sporazum više ne važi“, podvukli su.

Istakli su da Srbi sa ovih prostora pozdravljaju mitropolita zetsko-primorskog Joanikija, koji je kazao da je “francusko-nemački predlog neprihvatljiv, jer tretira Kosovo i Metohiju kao posebnu državu”.

„Srbija je jedina država koja se dobrovoljno odriče svoje teritorije, a npr. Velika Britanija ratuje za Foklandska ostrva iako je za njih ništa ne vezuje, a i od nje su udaljena 12.000 kilometara. Kada je formirana Albanija 1913. godine – na toj teritoriji živelo je više 350.000 Srba. Danas ih ima samo u tragovima – pod drugim imenima i govore tuđim jezikom.“

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“ pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “podnese ostavku zbog krivičnog dela nacionalne veleizdaje”.

Takođe, zahtevaju da se hitno održi sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se razmatrati francusko-nemački predlog, a sve sa ciljem da on u celini bude odbačen.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.