Vujičić: Doživeli smo neprijatnost tokom predstavljanja Statuta ZSO

Nacrt statuta Zajednice srpskih opština predstavljen je tokom današnjeg sastanka u Briselu kojem su prisustvovali predstavnici EU - Žozep Borel i Miroslav Lajčak, predsednik Srbije i ...
Image

Vučić i Kurti sastali su se u popodnevnim časovima u Briselu, u okviru nove runde dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Na početku današnjeg sastanka usvojena je Deklaracija o nestalim licima.

Potom je predstavljen prvi Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, izrađen od strane Upravljačkog tima koji čine četiri pripadnika srpske zajednice, a na čijem čelu je narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić.

Vujičić je novinarima u Briselu rekla da je za pola sata, koliko iznosi rok zadat od strane Evropske unije za format razgovora na visokom nivou, bilo nemoguće predstaviti svih 67 članova i devet poglavlja Statuta ZSO.

„Veliki je posao na samoj delegaciji da član po član to pročita i da eventualno strane iznesu primedbe“, dodala je ona.

Istakla je da su doživele neprijatnost njena koleginica iz Upravljačkog tima, Jelena Belović i ona lično, jer su kosovski premijer Aljbin Kurti i šef pregovaračkog tima Besnik Bisljimi “stalno dobacivali i podrugljivo se podsmehivali”.

Rekla je da je “haos nastao” odmah po njihovom ulasku u prostoriju “kada je predsednik Vučić rekao – gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije?”, na šta je “prištinska delegacija burno reagovala”.

„Da nije bilo predsednika koji je stao u našu zaštitu, nastao bi haos“, dodala je Vujičić.

Podsetila je i da je Nacrt statuta ZSO izrađen u periodu od aprila do avgusta 2018. godine i da su o tom dokumentu konsultovani gradonačelnici svih opština, akademska javnost i eskperti iz različitih oblasti.

„To su bili okviri Upravljačkog tima, da u Nacrt statuta uključimo četiri sporazuma postignuta u dijalogu. Striktno smo se držali svog okvira i verujte mi – Statut je odličan“, rekla je Vujičić.

Precizirala je da se radi o tri sporazuma postignuta 2013. i jednom iz 2015. godine.

Šta piše u Deklaraciji o nestalima koju su danas usvojili Vučić i Kurti?

„U Deklaraciji o nestalima nema termina koji bi podrazumevao odgovornost Beograda“

Vučić: Biće primenjeno ono što je dogovoreno 2013. i 2015. godine ili je kraj svega


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.