20:10 | 24.03.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Vulin: Kurti ubio Briselski sporazum, prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe na KiM"Izbacivanjem Srba iz institucija na Kosovu i Metohiji, Kurti je ubio Briselski sporazum koji posle ove odluke više ne postoji. Ovo je prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe na Kosovu i Metohiji koje Albanci očigledno pripremaju" - poručio je večeras ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin. 

vulin-kurti-ubio-briselski-sporazum-prvi-korak-ka-uvlacenju-srbije-u-oruzane-sukobe-na-kim

Foto: MUP Srbije

Vulin se oglasio nakon vesti da je suspendovana predsednica kosovskog Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, usled učešća na sastanku u Beogradu sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu i srpskog predsednika Aleksandra Vučića. 

"Ako Evropska unija koja je pokrovitelј Briselskog sporazuma odmah ne sazove sastanak u Briselu i stopira bilo kakvu nasilnu akciju usmerenu prema Srbima na Kosovu i Metohiji, onda sa pravom možemo reći da Kurtijev napad nije došao iz njegove mržnjom zatrovane glave. Šta god donesu naredni dani, sigurno je da je Srbija učinila sve da sačuva mir i da je sva odgovornost za stabilnost regiona sada na Evropskoj uniji, Kforu i Kurtiju. Srbija i Aleksandar Vučić svoj narod neće ostaviti bez podrške", poručio je Vulin, nazvazvši Albance, kao i više puta do sada, "Šiptarima". 

Reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, navevši da najnoviji Kurtijevi potezi "direktno destabilišu situaciju ne terenu" i "pokazuju da mu je namera da poništi sve sporazume", te da "zatre svaki trag srpskog naroda na KiM". 

"Kurtijevo nasilje neće uspeti jer ćemo mi nastaviti da čuvamo mir i stabilnost, ali nikada nećemo dozvoliti da naš narod bude progonjen i maltretiran samo zato što je uz svoju državu Srbiju. Predsednik Aleksandar Vučić i država Srbija nastaviće da snažno i odlučno budu uz svoj narod na KiM" - naveo je Petković. 

Vest o suspenziji Stevanovićeve potvrdio je sam srpski predsednik, prenoseći javnosti informaciju da se sprema smena srpskih komandira i policajaca u Kosovskoj policiji koji su takođe bili u Beogradu. 

"Aljbin Kurti je pogazio Briselski sporazum i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite Briselski sporazum više ne postoji" - bila je njegova poruka o Briselskom sporazumu. 
 
Tagovi: Briselski sporazumAleksandar VulinAleksandar VučićKosovoPetar Petković

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije