Vulin tvrdi: Cilј Haškog tribunala bio da do presude u slučaju Žute kuće ne dođe

Do presude u slučaju Žute kuće nikada neće doći - ocenio je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin.
Image

On je danas obišao ekipu filma „Žuta kuća“, trećeg u dokumentarno-igranom serijalu „Dosije Kosovo“ koji Ministarstvo unutrašnjih poslova radi u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije – saopšteno je iz MUP-a Srbije.

„Siguran sam da presuda u ovom slučaju nikada neće doći i da cilј Haškog tribunala nije bio da do presude dođe“ – kazao je Vulin, navodeći da bi takva presuda „objasnila“ da su Srbi morali da se bore sa kosovskim Albancima, koje je ponovo nazvao uvredljivim terminom. 

„A onda kako da objasnite bombardovanje, kako da objasnite NATO agresiju, da su Srbi agresori? Ovo je naš način da kažemo istinu, naš način da sve te smrti ne budu uzaludne. Mi o njima nikada nećemo saznati pravu istinu do kraja, nikada neće dobiti satisfakciju, ni oni ni njihove porodice, pravdom, presudom. Ali, eto, bar nisu umrli uzalud, jer istina o srpskom narodu i tragediji koju su doživeli ispričaće se kroz njihove sudbine“, kazao je Vulin. 

Naglasio je da je snimanje „Žute kuće“ dug prema potomcima i istini. 

Autorka serijala Slađana Zarić objasnila je da je snimanje filma „Žuta kuća“ u završnoj fazi i predstavlјa ekranizaciju izveštaja nekadašnjeg izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima i zločinu počinjenom 1999.

„Ceo film i snimlјene dramatizacije zasnivaju se i na izveštaju UNMIK-a iz 2003. godine, koji sadrži izjave svedoka, pripadnika albanske nacionalnosti koji su direktno ili indirektno učestvovali u transportu Srba sa Kosova u Albaniju“, rekla je Zarić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radio-televizija Srbije u zajedničkoj produkciji rade serijal dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“, koji se bavi hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu u periodu od 1998. do 2001. godine.

U okviru serijala do sada su snimlјena i emitovana dva dokumentarna filma – prvi koji pokriva događaje koji su se desili u periodu od marta i aprila, kada su počeli oružani sukobi između takozvane „Oslobodilačke vojske Kosova“ i prvenstveno, snaga policije, pa do kraja septembra 1998, a drugi film je o dešavanjima u Račku početkom 1999. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.