YIHR o incidentu na Bistričkom mostu: Jasno kršenje prava na život i bezbednost

Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR), najoštrije osuđuje incident na Bistričkom mostu, gde je jedan Srbin povređen u pucnjavi u kojoj je učestvovao kosovski policajac. ...
Image

“Duboko je zabrinjavajuće što je Kosovska policija prvobitno negirala bilo kakvu umešanost u razmenu vatre bez sprovođenja odgovarajuće istrage. Ovakvo ponašanje podriva poverenje javnosti u institucije za sprovođenje zakona. Od suštinske je važnosti da Kosovska policija odmah preduzme korake za rešavanje ovog pitanja, kako bi se osiguralo da se svi budući incidenti tretiraju na transparentan i na propisan način. Imperativ je da deluju brzo i odlučno kako bi povratili poverenje javnosti u policijske snage i obezbedili da su takvi incidenti pravilno istraženi i rešeni”, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je nakon sprovođenja istraga od strane relevantnih policijskih jedinica na regionalnom i centralnom nivou, Kosovska policija pribavila dokaze koji sugerišu moguću umešanost policajca u incident sa pucnjavom iz vatrenog oružja.

Dodaju da je od suštinskog značaja da Kosovska policija i druge relevantne institucije nastave da obaveštavaju javnost o tekućim istragama i nalazima, na transparentan i nepristrasan način, u skladu sa zakonom. 

Pozivaju Policijski inspektorat Kosova i nadležne organe gonjenja da preduzmu sve neophodne korake kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena i da počinioci za ovaj zločin odgovaraju u skladu sa zakonom.

Ujedno pozivaju Kosovsku policiju da blisko sarađuje sa Policijskim inspektoratom i tužilaštvom kako bi nastavili da drže policiju odgovornom kada ne ispunjavaju najviše etičke i profesionalne standarde. 

“Ovo uključuje obavezu da se ojačaju unutrašnji mehanizmi odgovornosti i nadzora i da službenici koji krše zakon i javno poverenje odmah budu pozivani na odgovornost”, ističu.

“Solidarišemo smo sa žrtvom ovog incidenta i njegovom porodicom i pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu brze i efikasne akcije kako bi se osiguralo da pravda bude zadovoljena i da se ovakvi incidenti više ne ponove u budućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Više od hiljadu ljudi protestovalo je danas u neposrednoj blizini kontrolnog punkta specijalne jedinice Kosovske policije kod mosta na Bistrici, na putu Kosovska Mitrovica – Leposavić, zatraživši povlačenje svih specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa. Ujedno je pokrenuta peticija sa istim zahtevom, koja će se narednih dana potpisivati širom severa Kosova, a koju će nakon toga predati policiji.

Incident kod Bistričkog mosta osudili su međunarodni zvaničnici i organizacije, kao i lokalne političke partije.

Više o tome u vestima u nastavku:

KFOR i UNMIK: Da se sprovede detaljna istraga o slučaju ranjavanja M. J.

Na sednici Vlade ni reči o ranjavanju Srbina iz Zvečana, Hadžiju čestitala Kosovskoj policiji i osudila napad

Protest kod Bistričkog mosta, građani potpisuju peticiju da se povuče specijalna jedinica Kosovske policije sa severa

CASA o incidentu na severu Kosova: Bahato i neprofesionalno ponašanje specijalaca

I Srpski opstanak osudio ranjavanje M. J. kod Bistričkog mosta

I OEBS osudio incident kod Bistričkog mosta

PIK: U slučaju ranjavanja kod Bistričkog mosta jedan od policajaca osumnjičen za ubistvo u pokušaju

Svećlja o ranjavanju Srbina: Pucano nakon što nije stao na znak policije, svi koji su počinili prekršaj suočiće se sa zakonom

Arsenijević kod Bistričkog mosta: Zarad istine i bezbednosti objaviti snimke sa nadzornih kamera

Kancelarija EU na Kosovu osudila ranjavanje Srbina, traži temeljnu istragu: Odgovorni da se privedu pravdi

PKS o ranjavanju na severu Kosova: Međunarodne institucije da se uključe u istragu, narušen ionako mali kredibilitet specijalne jedinice

Srpska lista: Hovenijer svojom izjavom umanjuje odgovornost počinilaca, Kvinta radi sve suprotno normalizaciji 

Hovenijer o ranjavanju na severu: SAD zabrinute, potrebna temeljna istraga, odgovorni moraju da odgovaraju

Suspendovana četiri službenika Kosovske policije povezana sa slučajem ranjavanja na severu

Srpska lista osudila pokušaj ubistva M. J. kod Bistričkog mosta

Jedna osoba ranjena na severu Kosova, policija saopštila da nema ništa sa tim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.