11:53, 10.11.2019Izvor: Beta, N1

Zaev: Krajnji cilj "malog Šengena" je međusobno priznavanje svih dokumenataPremijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da je krajnji cilj regionalne inicijative o "malom Šengenu" međusobno priznavanje svih dokumenata, uključujući tu i dokumente agencija za hranu, fakultetske diplome i drugo.

zaev-na-sastanku-u-ohridu-gradimo-balkan-za-21-vek

Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Vest je ažurirana

Lideri Zapadnog Balkana na sastanku u Ohridu "grade Balkan za 21. vek, region stabilnosti i prosperiteta", naveo je.

"Otvorili smo inicijativu koja stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo", rekao je Zaev.

On je naveo da je cilj inicijative da se regionalno udruživanje iskoristi kako bi se građanima obezbedio bolji život, a takođe i "skrenula pažnja Evrope".

"Balkan se menja na bolje kao mesto za život i menja se tako da postaje značajniji faktor na evropskom kontinentu", izjavio je severnomakedonski premijer.

Zaev je naveo, da usvojeni akcioni plan predviđa neprestani rad na međusobnim granicama kako bi se povećala propustljivost, uz takođe dogovoreni prelazak granica samo uz ličnu kartu.

Kako je istakao, cilj sastanka lidera Zapadnog Balkana je poboljšanje regionalne saradnje i ostvarenje zajedničkog cilja - članstva u EU.

Gradimo Balkan za 21. vek

"Iz Ohrida, svi prisutni šaljemo jasnu poruku da kroz zajedničku koordinaciju i aktivnosti praktikujemo evropske manire u svojim zemljama, jačajuči evropske vrednosti gradimo Balkan za 21. vek. Region stabilnosti i prosperiteta", napisao je Zaev na svom Facebook profilu.

U radnom delu dvodnevnog sastanka lidera Zapadnog Balkana u Ohridu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučič, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i minstarka za ekonomiju Crne Gore Dragica Sekulić.

Rama, Vučić i Zaev će, kako je saopšteno, predstaviti deklaraciju sa listom prioriteta i mera za poboljšanje regionalne saradnje i ostvarenje zajedničkog cilja, članastva u EU, koju su utvrdili na sinoćnjem trilateralnom sastanku.


Tagovi: Severna MakedonijaMali "Šengen"

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije