Žalba UNS-a na tekst kojim se Srbi neosnovano optužuju za ratne zločine delimično usvojena

Žalbu koju je Udruženje novinara Srbije na Kosovu podnelo povodom teksta pod naslovom “Ko je Srbin iz Mitrovice koji je sinoć uhapšen zbog ratnih zločina: Bio je u kosovskoj ...
Image

U žalbi se navodi da su u tekstu objavljena imena 230 Srba uz napomenu da su „počinili masakre na Kosovu“.

UNS ističe da su oni na portalu Gazeta ekspres proglašeni krivim pre nego što je sud doneo odluku, što predstavlja kršenje “Kodeksa pisanih medija Kosova”.

Da je ova odluka u neskladu sa petim poglavljem ovog kodeksa, saglasni su i iz Saveta za štampu Kosova.

„SŠK smatra da su mediji objavili imena osoba osumnjičenih za zločine, ali da nema sudskih odluka za navodne zločine. SŠK podseća da se u takvim slučajevima mora poštovati pretpostavka nevinosti, peto poglavlje Kodeksa štampe Kosova“, navodi se u odluci.

Prema ovom kodeksu, „novine, portali i novinske agencije” ne mogu pojedinca proglašavati krivim, pre nego što sud donese takvu odluku. UNS je istakao da se i u samom tekstu u kome se Srbi proglašavaju vinovnicima ovih ratnih zločina navodi da nadležne institucije „još uvek nisu rasvetlile te zločine“.

Osim kršenja pretpostavke nevinosti, UNS je naveo da su u tekstu prisutni i govor mržnje, podsticanje na nasilne akcije i etničku netrpeljivost, kao i predrasude protiv pojedinaca i grupe ljudi na osnovu etničke pripadnosti. Ipak, Savet za štampu Kosova smatra da ovi elementi nisu prisutni u tekstu objavljenom u Gazeta ekspres.

Inače, tekst na koji je UNS uložio žalbu uklonjen je sa ovog onlajn izdanja.

UNS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.