17:14, 23.05.2020Izvor: RTS / Radio Kontakt Plus

Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod KlineU povratničkom selu Berkovo kod Kline, zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj.Sumnja se da je požar podmetnut.

zapaljena-kuca-povratnika-u-berkovu-kod-kline

Foto: RTS

Predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković potvrdio je da je Vučkoviću zapaljena kuća.

Dodao je da policija vrši uviđaj i da je kuća zapaljena iznutra.

"Pretpostavka je da je požar podmetnut iznutra, dim je izbijao kroz prozore koji su stradali. Istraga bi trebalo da da detaljnije informacije", naveo je Šarković.

On dodaje da se Vučković prošle godine vratio u Berkovo i da se tokom poslednja tri meseca, zbog ograničenog kretanja, nije nalazio u svojoj kući. 

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, na svom Tviter nalogu ocenio je da je ovo "još jedan u nizu napada na povratnike na Ksoovu".

"Porodica Vučković će dobiti svu podršku i pomoć“, kazao je Jevtić.

 

Ministarstvo za zajednice i povratak oštro reagovalo

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, ocenjuje da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i nevećinskih zajednica uopšte, predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

”Incidenti su namera da se u potpunosti obesmisli proces povratka. Ono što mi sagradimo drugi zapale, pokradu ili na drugi način unište. Nesumnjivo je da postoji ozbiljna namera onih, koji ovakva nedela čine, da naruše proces povratka. Mi konstantno pozivamo da se ovom talasu nasilja stane na put. Bojim se da dokle god počinioci ovih napada na povratnike ne budu privedeni pravdi, sa istom metodom zastrašivanja će se nastaviti“, istakao je Jevtić i pozvao nadležne da brzo reaguju.

Ministar je danas, u razgovoru sa Žarkom Vučkovićem, poručio da porodica Vučković i svi povratnici nikada nisu bili, niti će biti sami i da će im Ministarstvo, na čijem je čelu, i dalje pomagati da prebrode teške trenutke.

Paljenje kuće u Berkovu kod Kline je 18. incident za poslednja četiri meseca.

Inače, Ministarstvo za zajednice i povratak je u opštini Klina od 2013. godine sagradilo 30 povratničkih kuća.Tagovi: PožarKosovoKlinaPovratnici

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije