Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Zašto da poštujemo teritorijalni integritet onih zemalja koje ne poštuju naš?“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da se “odavno zna da Kosovo ima većinu neophodnu za pokretanje procedure razmatranja zahteva za prijem u Savet Evrope” i postavio pitanje ...
Image

Vučić je rekao da je bila očekivana jučerašnja odluka Komiteta ministara Saveta Evrope, javlja N1.

„Neočekivana je bila odluka Mađarske i beskrajno sam zahvalan Viktoru Orbanu. Zamolio sam ga u subotu da razume poziciju Srbije, očekujući da budu uzdržani, ali su se pokazali kao najveći prijatelji Srbije i glasali protiv“, naveo je on.

Zahvalio je Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu i Gruziji što su glasali protiv odluke da se razmatra prijem Kosova u Savet Evrope.

Vučić je istakao da su te zemlje “prijatelji Srbije ispred svih drugih”.

Govoreći o merama koje bi Srbija mogla da preduzme posle glasanja u Savetu Evrope, kazao je da “nismo zemlja koja će za dan i zbog jednog glasanja promeniti sve svoje odnose sa celim svetom”.

Najavio je da će nekih promena ipak biti.

„Ne smemo sebi da sečemo ruku ili nogu i da prekidamo odnose sa svima. Ono što moramo da promenimo jeste to da više poštujemo one koji su nam prijateljski nastrojeni i da to što su učinili za nas ne zaboravimo prekosutra“, poručio je Vučić.

Podsetio je da Srbija nema konheretnu strategiju spoljne politike i dodao da će se pristupiti njenoj izradi.

„Ukoliko neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi bili u obavezi da poštujemo njihov teritorijalni integritet“, upitao je Vučić.

Kazao je da se to se kosi sa prvim stavom strategije spoljne politike Srbije – poštovanje normi međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

„Ne morate nešto da radite sa preveikom strašću… Zašto bismo mi hrlili da štitimo nečiji teritorijalni integritet? Možemo i da ćutimo, ukoliko su ti ljudi protiv teritorijalnog integriteta Srbije“, kazao je predsednik.

Istakao je da Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i da su predstavnici te zemlje tokom sednice Komiteta ministara Saveta Evrope “tražili pauzu kako bi mogli da se konsultuju sa svojim američkim i evropskim saveznicima”.

Naglasio je da su pojedine zemlje mogle da budu uzdržane i pokažu “bar malo pažnje prema Srbiji”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.