20:30, 16.01.2022 Izvor: RTS

Zatvorena birališta, građani na referendumu odlučivali o promeni UstavaBirališta u Srbiji su zatvorena u 20 časova. Građani Srbije su se danas na referendumu izjašnjavali da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Do 18 časova izašlo je 25,25 odsto upisanih birača, saopštio je RIK.

zatvorena-biralista-gradani-na-referendumu-odlucivali-o-promeni-ustava

Foto: Nova S

Pravo glasa u Srbiji su imala 6.510.323 glasača, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima.

Srbi sa KiM su se u znak protesta jutros okupili ispred glasačkih mesta gde su do sada glasali u Severnoj Mitrovici, Štrpcu, Klini i drugim mestima. 

U Severnoj Mitrovici održali su i performans ubacivanja glasačkih listića u kutije na kojima je pisalo "Da - za slobodu" i "Ne - za život u ropstvu". Na taj način iskazali su neslaganje sa odlukom prištinskih vlasti da ne dozvole referendumsko izjašnjavanje na KiM.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da Srbi sa KiM zahtevaju jednaka prava za sve i da neće dozvoliti da ih Priština tretira kao građane drugog reda i da im ukida pravo glasa. Poručio je i da će izbori 3. aprila biti održani u svim sredinama na KiM.

Srbi sa Kosova i Metohije organizovano i privatnim vozilima odlazili su na glasanje u Rašku, Novi Pazar, Vranje i Kuršumliju.

Odluka Prištine da ne dozvoli glasanje na KiM uticala je i na logističke probleme u Raški.

Sugrađani sa KiM često su imali problem sa pronalaženjem mesta za glasanje, Kosovska Mitrovica podeljena je na četiri birališta, Zvečan na tri a ukupno je bilo 16 biračkih mesta gde su građani sa KiM mogli da glasaju.

Uprkos koordinaciji Kancelarije za KiM u Raški su imali svega 8 sati za pripreme za neometano glasanje a istovremeno je pristizalo i po osam autobusa na birališta zbog čega su se na momente stvarale gužve.

RTS
Tagovi: Region i svetSrbijaReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije