19:05, 29.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Zatvorena birališta u Severnoj MitroviciBiračka mesta u Severnoj Mitrovici zatvorena su večeras u 19h.

zatvorena-biralista-u-severnoj-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Prema podacima o izlaznosti koje je objavila kosovska Centralna izborna komisija, na izborima u Severnoj Mitrovici, do 15 sati je glasalo 30,3 odsto građana sa pravom glasa.

Najavljeno je da će CIK oko 19:30 izaći sa podacima o biračkom procesu i izlaznosti birača do zatvaranja biračkih mesta. 

Na izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica pravo glasa imalo je 23.313 birača, koji su biračko pravo mogli da ostvare na 27 biračkih mesta.

Predsednik opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević izjavio je večeras da je izborni proces u opštini Severna Mitrovica prošao uspešno i bez većih problema.

“Sve je bilo u najboljem redu, prema informacijama koje sam dobio od strane CIK-a.  Takođe, posmatrači su ocenili izborni proces kao jako uspešan i profesionalno odrađen, do sada nikakvih primedbi nije bilo. Na biračkim mestima ispoštovane su sve epidemiološke mere, čak je i ministar zdravlja koji je bio ovde danas, to potvrdio”, rekao je Dimitrijević.

Zahvalio se građanima što su izašli na birališta u velikom broju i pored kovida-19, kao i svim učesnicima u izbornom procesu.

“Ispoštovane su sve epidemiološke mere, imali smo dva mobilna tima koji su posetili građane koji se nalaze u izolaciji, oni su takođe obavili svoju građansku dužnost i sve je prošlo u najboljem redu”, kazao je Dimitrijević.

Inače, biračka mesta otvorena su jutros u 7 časova, a kako se očekuje, prve preliminarne rezultate izbora u Severnoj Mitrovici, CIK bi mogao da objavi negde oko 21 čas. 

Glasovi se broje na biračkim mestima, nakon čega se, posle prikupljanja u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” šalju u Centar za prebrojavanje i rezultate (CPR) u Kosovu Polju.

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika, Milan Radojević, pozvao je danas građane da, kako je rekao, glasaju za svoju budućnost. 

“Očekujem da naši građani danas svojim glasom potvrde politiku kontinuiteta, da nam daju poverenje da nastavimo tamo gde smo stali, da nastavimo da realizujemo sve one projekte koje smo u kampanji naveli, da svi zajedno gradimo bolju budućnost, da Mitrovica bude ono što i jeste - stub, bedem opstanka našeg naroda na ovim prostorima.”

Nezavisni kandidat, Dušan Milunović, nakon što je glasao, rekao je da je pored prava da bira, iskoristio i pravo da bude biran. 

„Mislim da sam načinio prvi korak ka suštinskim promenama, koje su potrebne ovom gradu“, rekao je Milunović. 

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, pozvao je građane da iskoriste svoje biračko pravo i daju glas svom kandidatu, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera.

“Očekujem ubedljivu pobedu kandidata Srpske liste Milana Radojevića”, rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, istakao je da se danas pokazuje dvostruka odgovornost prema svojoj budućnosti i prema budućnosti svojih potomaka.

 „Odgovornost pokazujemo tako što izlazimo svi zajedno, jedinstveno i složno i podržavamo gospodina Milana Radojevića za kandidata opštine Severna Mitrovica, a druga odgovornost je ponašanje na biračkim mestima, kada je u pitanju poštovanje epidemioloških mera. Nema nikakve sumnje, srpski narod u ovom gradu je višestruko pokazao kako poštuje sve ono što je urađeno u prethodnom periodu, ali pre svega kako sledi politiku predsednika Aleksandra Vučića, kada je u pitanju ostanak i opstanak Srba na ovim prostorima.“

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, rekao je da današnji dan treba da pokaže jedinstvo, sabornost i istrajnost, i da pored svih izazova sa kojima se suočava, srpski narod na Kosovu i Metohiji, izlaskom na izbore, pokaže da želi da traje i živi na ovim prostorima. Dodao je da veruje u pobedu kandidata Srpske liste, Milana Radojevića.

„Pobeda je neminovna. Znamo da će kandidat Srpske liste zasigurno pobediti i da će trajna veza sa Srbijom biti još više učvršćena“, rekao je Spirić.

Glavna izvršna službenica administracje opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, pozvala je građane da iskoriste svoje demokratsko pravo, glasaju po savesti, i da poštuju mere predostrožnosti, u uslovima pandemije. 

“Bitno je uskladiti ove dve obaveze koje imamo prema društvu, prema ovom gradu, prema svojoj deci. Želim da ovaj proces prođe mirno i da bude na što demokratičnijem nivou”, podvukla je Hodžić.

U opštinama Severna Mitrovica i Podujevo, koje se nalaze u crvenoj zoni, na snazi je policijski čas od 19h, ali je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku da danas, na dan izbora, kretanje bude produženo do 22h. 

Bivši kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je 20. oktobra vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.

Severna Mitrovica ostala je bez gradonačelnika nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamenik kosovskog premijera i ministar administracije lokalne samouprave u vladi Avdulaha Hotija.

Podujevo je održalo izbore iz istog razloga, jer je Agim Veljiu iz redova Demokratskog saveza Kosova u februaru podneo ostavku na to mesto, kako bi preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova.


Tagovi: IzboriMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije