Završen „Grafest“, specijalna nagrada Dejanu Simićeviću iz Kontakt Plus radija

Završen je Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", 11. po redu. Za pobedničko ostvarenje, prema mišljenju petočlanog žirija, proglašen ...
Image

Novinarka Ivana Vanovac obratila se u ime žirija i navela da su autori na „Grafest“ doneli raznovrsnost tema i novinarsku hrabrost, dokazujući važnost poštovanja novinarske dokumentarističke profesije kao četvrte vlasti u svakom društvu i kontrolnog faktora u razvoju demokratije.

„Žiri je imao zadovoljstvo da doživi svedočanstva života Srba na Kosovu i Metohiji kroz teme koje su se protezale od onih koje se bave očuvanjem kulturnog nasleđa, preko zaštite životne sredine, razorenosti socijalne i gradske infrastrukture, političke satire, do stravičnosti zločina koje doživljavamo. Koliko god stvaralaštvo danas bilo ucenjeno golim preživljavanjem, fizičkom opasnošću i pretnjama, veliki broj predloženih autorskih dela pokazao je visok nivo građanske svesti i novinarske hrabrosti“, kazala je Vanovac.

Žiri u sastavu: Svetlana i Zoran Popović, Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Rastko Šejić odlučio je da prvu nagradu dodeli Nemanji Joksimoviću za rad „Staro Gracko – hronika bešćašća“ o zločinima nad civilima i kontinuiranim pokušajima ubijanja mogućnosti opstanka u ovoj izolovanoj srpskoj sredini.

Nagradu je u ime Joksimovića primila Aleksandra Jovanović.

„Prenosim Nemanjinu zahvalnost žiriju koji je prepoznao važnost ovog dokumenta. Sa Nemanjom sarađujem već više do deset godina i sigurna sam da će ova nagrada za njegov prvenac biti podstrek za dalji rad“, kazala je Jovanovićeva.

Specijalna nagrada dodeljena je reditelju i autoru Dejanu Simićeviću, koji je u prijavljenom omnibus radu „I mi imamo pravo na život“ pokazao vizuelno bogatstvo i orginalni profesionalni autorski pristup baveći se potresnom svakodnevicom porodica dece sa smetnjama u razvoju.

„Trudiću se i dalje da radim tako dobre stvari. Bilo mi je zadovoljstvo učestovati na ovom festivalu“, rekao je Simićević, član kolektiva Kontakt Plus radija.

Foto: Privatna arhiva

Treća nagrada je pripala novinarki Anđelki Ćup za rad „Svaki grob je jedna mala crkva“.

U obrazloženju žirija navodi se da je Ćup uspela da neupitnom uverljivošću i autoritetom profesorke Mitre Reljić analitički reakteulizuje temu skrnavljenja pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji.

„Hvala profesorki Mitri Reljić što je pristala da govori o tome. Da nije bilo njene hrabrosti i rečitosti, moja ekipa i ja ne bismo uspeli da uradimo ovo. Ona je uspela da nam pokaže da je 'svako groblje jedna mala crkva'“, navela je Ćup.

Druga nagrada dodeljena je Radmili Miljković i Sonji Ristić za mini serijal „Kosovske niti“, koji govori o očuvanju nematerijalnog nasleđa.

„Serijal 'Kosovske niti' namenjen je deci i mladima, kulturno-obrazovnog je karaktera. Čine ga četiri epizode, tri su bile na 'Grafestu'. Zahvaljujem žiriju što je uvideo i prepoznao važnost teme kojom se bavi serijal, a to je očuvanje kulturnog nasleđa, nacionalnog identiteta, kulture i tradicije naroda koji živi na Kosovu i Metohiji“, rekla je Miljkovićeva.

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“, 11. po redu, pod sloganom „Posle“ završen je prikazivanjem filma „Put u nepoznato“ Nenada Jurišića.

„Iskreno se nadam da sam, radeći sa ovim ljudima, uspeo da napravim film koji je barem delić toga preneo na vas. Hvala vam još jednom“, kazao je Jurišić.

U revijalnom delu programa ovogodišnjeg festivala prikazana su tri filma, dok je takmičarski obuhvatio 21 rad, mahom televizijske forme.

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“, tradicionalno organizuje Dom kulture „Gračanica“ uz podršku Ministarstva za kulturu i Кancelarije za Кosovo i Metohiju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.