Završena Druga novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“

U periodu od 27. do 31. jula, pri manastiru Draganac u Кosovskom Pomoravlju, uspešno je održana Druga novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
Image
Foto: Facebook/Manastir Draganac

Cilj ove škole-kampa je povezivanje dece iz srpskih sredina na Кosovu i Metohiji sa vršnjacima iz drugih delova Srbije i dijaspore, čuvanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa i obnova prosvetiteljskog života Novog Brda sa okolinom.

Tokom boravka u manastiru, dvadesetak polaznika uzrasta od šest do 16 godina iz Beograda, Podgorice, Skoplja, San Franciska i Кosovskog Pomoravlja (Кlokot, Parteš, Кmetovac, Poneš i Šilovo) učestvovalo je u pet različitih radionica.

Književnu radionicu vodila je dr Dušica Filipović, vanredni profesor Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, dok je monah Hristofor vodio dramsku radionicu. Likovnu radionicu vodila je Živkica Jancić, studentkinja slikarstva, a radionicu kulinarstva vodili su Rada Ognjenović, Aleksandra Milić i Željko Zenović. Takođe, bila je organizovana i radionica veronauke, koju su vodili Žarko Perić, student Bogoslovskog fakulteta u Solunu, i Aleksandra Marković, studentkinja Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Dopunski program je koordiniran od strane Aleksandre Milić, inženjera šumarstva iz San Franciska, Dragane Кosjerine iz Podgorice i Nikole Ilića iz Gračanice.

Sve radionice i aktivnosti bile su u međusobnoj korelaciji – prožimanju ideja, tema i motiva, navode iz Manastira Draganac.

„Poseban pečat ovoj školi dalo je tradicionalno manastirsko gostoljublje, molitvena radost i ljubav. Okupljeni oko nikada viđene, ali naslućene i svevremene lepote Dragane Hrebeljanović, polaznici i predavači su se potrudili da u izuzetno dinamičnom i radom i molitvom ispunjenom životu manastira pre svega i iznad svega ispune Кosovski zavet – a to je zavet Ljubavi. On se osvaja poznavanjem i negovanjem našeg kulturnog nasleđa. A to je ono što se, u sveopštem oticanju, osipanju i prolaženju, ne sme zaboraviti – nikako, nikada i nigde“, poručili su iz Draganca.

„Nema života bez ljubavi. Nema stvaranja ni stvaralaštva bez ljubavi“, zaključuju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.