16:39, 02.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Završena izgradnja 49 kuća za povratnike i interno raseljeneMinistarstvo za zajednice i povratak u kosovskoj vladi uz podršku Evropske unije, uprkos pandemiji Kovida – 19, nastavilo je sa izgradnjom novih kuća za povratnike i interno raseljene. Od planirane 62 kuće, od početka godine do sada, obavljen je tehnički prijem za 49 kuća, od kojih direktnu korist ima 255 članova iz različitih nevećinskih zajednica. 

zavrsena-izgradnja-49-kuca-za-povratnike-i-interno-raseljene

Foto: MZPM

Zamenik ministra za zajednice i povratak, Enis Sulejmanović, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave prisustvovao je tehničkom prijemu četiri nove kuće u selu Novake kod Prizrena, jedne kuće u selu Bogoševce, dok je danas u opštini Gračanica izvršen tehnički prijem za šest kuća.  

“Izgradnjom novih kuća Ministarstvo za zajednice i povratak sa svojim partnerima iz Evropske unije, nastoji da obezbedi normalne uslove za život svima onima koji se na Kosovo vrate, onima koji planiraju da se vrate i onima koji imaju čvrstu volju da na Kosovu žive, a nemaju dostojne uslove za život“, izjavio je Sulejmanović tokom ceremonije primopredaje novih kuća.

Zadovoljni korisnici nisu krili svoje zadovoljstvo i zahvalnost nakon tehničkog prijema kuća. 

Poručuju da novi dom posle 20. godina neizvesnosti i očaja predstavlja tračak nade u bolje sutra za njih i njihove porodice, i dodaju da, svih ovih godina od sopstvenih prihoda nisu uspeli da obezbede novi krov nad glavom. 

Kompletno opremanje pokućstvom i podsticajna sredstva za ekonomsko osnaživanje, su nešto što vlasnici novih kuća takođe dobijaju.

Pomenute kuće su izgrađene u sklopu pete faze programa “Povratak i reintegracija na Kosovu“, koji finansira Kancelarija Evropske unije, sufinansira Ministarstvo za zajednice i povratak, a sprovodi partnerska Međunarodna organizacija za migracije (IOM). 

U narednom periodu, u sklopu istog projekta, planirana je izgradnja novih kuća za povratnike i interno raseljena lica u opštinama Peć, Klina, Istok, Obilić, Kosovo Polje, Gračanica, Novo Brdo, Kamenica, Štrpce, Prizren, Orahovac i Đakovica.
 Tagovi: DonacijaRaseljena licaPovratniciKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije