Zbog najavljenog protesta u Gnjilanu, sastanak sa Trendafilovom sutra onlajn

„Nakon pažljivog razmatranja novonastale situacije u vezi sa najavljenim protestima protiv outreach skupa sa civilnim društvom u sredu u Gnjilanu sa predsednicom Specijalizovanih veća, ...
Image

Trendafilova je trenutno na Kosovu, a za sutra je planirano da bude domaćin skupa u Gnjilanu, na kojem je predstavnike građanskog društva trebalo da upozna sa tekućim aktivnostima Specijalizovanih veća Kosova i da odgovara na njihova pitanja.

Međutim, uoči te posete, predsednik Socijaldemokratske partije, Dardan Molićaj, pozvao je na protest, jer smatra da je njena poseta Kosovu „nepoželjna“, a Specijalizovana veća „nepravedna“.

„Specijalni sud je nepravedan od početka. Time je prekršen kriterijum jednakosti stranaka i ljudskih prava. Posete radi merenja javnog mnjenja i prilagođavanja njegovog imidža zatvorenim sastancima su nepoželjne“, poručio je ranije Molićaj u objavi na Fejsbuku.

Podršku Molićaju dali su potom i čelnici ogranaka Udruženja veterana „OVK“ iz Gnjilana, Kamenice i Vitine, kao i predsednik ovog udruženja, Faton Kljinaku.

Upravo zbog toga, ona će sutra planirani sastanak održati onlajn, a pred sam događaj poručila je da je  „mandat Specijalizovanih veća da donesu pravdu na pravičan, nezavisan i nepristrasan način”.

Napomenula je da boravi na Kosovu da bi, kao i ranije u više navrata, razgovarala sa ljudima o radu Specijalizovanih veća na transparentan i precizan način, i da bi odgovorila na sva pitanja koja bi ljudi mogli imati.

„Razmena te vrste može se odvijati samo u bezbednom i konstruktivnom okruženju. Zbog toga je, u interesu javne bezbednosti, doneta odluka da se ovaj događaj održi onlajn“, ističe se u saopštenju.

Inače, na Kosovu postoji izražena negativna percepcija prema samom postojanju a potom i radu Specijalnog suda za Kosovo. I pre početka formiranja Specijalnog suda 2015. godine, godinama unazad je postojao snažan otpor uspostavljanju ovog mehanizma.

Na čelu protesta protiv ovog mehanizma bilo je i sada vladajuće Samoopredeljenje. Tadašnji vladajući PDK, čiji su lideri sada u pritvoru, godinama je opstruisao proces početka rada suda.

Kosovski lideri, većina intelektualaca i javnost javno kritikuju ovaj sud, nazivajući ga jednostranim i nepravednim, a sa druge strane tvrde da je „rat OVK bio čist“ i da pripadnici ove formacije nisu vršili ratne zločine; odnosno, ako se neki i slože da je bilo zločina na strani OVK, odmah naglase da su oni neuporedivi sa „genocidom koji je počinila srpska država“ i da iza njih navodno stoje pojedinci, a ne komandne strukture.

Protesti protiv Specijalizovanih veća održavani su i u prethodnim godinama na Kosovu.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.