„Poslednji dogovor Beograda i Prištine – novi kamen u temelju kosovske nezavisnosti“

„Dogovor koji je nedavno postignut oko ličnih dokumenata, dobar je iz aspekta građana koji će ubuduće moći da komuniciraju bez opterećenja i putuju bez zadržavanja. Sa političkog aspekta on ...
Image

Trajković je rekao da će se nedavno postignutim dogovorom o ličnim dokumentima relaksirati situacija na Kosovu.

On se pita zbog čega je došlo do usijanja atmosfere i plašenja stanovništva pre svega na severu Kosova, ako je moralo da se uradi ono što je trebalo još pre nekoliko godina, kada je i postignut sporazum o slobodi kretanja.

„Sa aspekta politike Srbije i strategije koju je sebi postavila, ovo jeste važan kamen u temelju nezavisnosti Kosova. Ja se sa Vučićem slažem da ovo nije priznanje kosovske nezavisnosti, ali ne možemo da ne kažemo da se radi o jednom važnom kamenu u temelju jačanja te nezavisnosti“, dodao je Trajković.

On ipak vidi prostor za kompromis kada je u pitanju rešavanje problema registarskih oznaka.

Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje, smatra da je ovim dogovorom najviše dobila životna okolina, pošto će se, kako se našalio, manje drveća seći i praviti papir koji bi se koristio tokom izdavanja deklaracionih listova.

Istakao je da su nakon postizanja dogovora najveći dobitnici vlade u Beogradu i Prištini, te je dodao da je sve to trebalo učiniti mnogo ranije.

„Ovaj dogovor nije nešto novo, on je iz 2016. godine, a vidi se da su bili potrebni meseci da se postigne nešto što je tako jednostavno. Nešto drugo što je proizašlo iz ovoga, a to je angažovanje međunarodne zajednice. Angažovanje stranaca koji nas podržavaju bilo je ključno i to pokazuje da srpsko društvo i albansko društvo nisu spremni za rešavanje pitanja koja su su ustvari jako jednostavna“, kazao je Gaši.

Jedini opozicioni odbornik u SO Zubin Potok i predsednik Građanske inicijative „Zubin Potok“, Milija Biševac, rekao je da ovim dogovorom Srbi nisu dobili ništa, jer većina ima i kosovska i srpska dokumenta.

Nisu dobili ni sigurnost, jer kako je istakao, napetosti i straha ima i dalje.

„Stanovništvo u Zubinom Potoku živi u strahu. Svedoci smo da se na severu svakodnevno kreću ROSU specijalci naoružani dugim cevima. Kada sam dolazio ovamo razgovarao sam sa jednim meštaninom, koji mi je rekao da su ga iz šume dočekali ROSU specijalci koji su pretresali njega, njegovu ženu i maloletnu decu. Pre mesec dana su na severu bile sirene za uzbunu, a to u velikoj meri uplašilo narod. Narod je uplašen i ne zna šta dalje. Srpska lista prećutno podržava sve što Beograd kaže, iako su legitimno izabrani od strane ovog naroda, a nijednog trenutka ni za šta nisu pitali narod da li im se to sviđa, već podržavaju sve što se gore kaže“, kazao je Biševac.

Novinar Zekrija Šabani, rekao je da slike sa terena pokazuju da veliki broj građana na severu već poseduje „RKS“ registarske tablice, ali i da su uplašeni od strane Srpske liste i kriminalaca.

Podsetio je da ovaj dogovor nije nikakva novina, već da je u pitanju realizacija sporazuma iz 2011. godine.

„Ovo je nešto što je trebalo da se sprovede mnogo ranije i da se o tome danas ne razgovara, ali to je posledica nerada obe vlade. O ovome su se već ranije dogovorili u Briselu, ali su bili nesposobni da to sprovedu“, dodao je Šabani.

Osvrnuvši se na najavu predstavnika Srpske liste da će istupiti iz kosovskih institucija, Biševac je kazao da on podržava taj stav.

Napomenuo je da politički predstavnici Srba nisu dosledni u svojim stavovima.

Biševac je rekao da su Srbi na severu i dalje ugroženi, te da često bivaju zaustavljani i zastrašivani od strane pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije.

„Kad kažem ugroženi, pričam o svakodnevnim tenzijama koje se događaju kako u Zubinom Potoku, tako i u Mitrovici. Mislite li da je prijatno mom detetu od dve godine da sluša po sat-dva sirene za uzbunu? Zar mislite da je prijatno da sedite u svom dvorištu i vidite ROSU specijalce koji pretresaju sve živo što naiđe? Apsolutno nije ispravno i nije demokratski. Mislim da treba sve da se rešava mirno, a ne dugim cevima. Tenzije dižu i Vučić i Kurti. Postoji propaganda Srpske liste, a sećate se i sami izjave predsednika Srbije kada je rekao da smo u predratnom stanju. O kakvom predratnom stanju govorimo? Iz tog razloga kažem da smo ugroženi“, dodao je Biševac.

Uporedivši stanje u kojem žive Srbi južno i severno od Ibra, Momčilo Trajković je rekao da su ljudi na jugu pristali na kosovsku vlast koju nisu voljno prihvatili, a da su „na severu drugačiji procesi“.

Ti procesi su, kako je istakao, uspostavljanje državnosti na koju tamošnji Srbi ne pristaju, niti priznaju.

Političari, kako je kazao, nisu napravili ambijent u kojem bi se rešavali problemi, već da se sve nameće silom.

„Poručujem Kurtiju i kosovskoj vladi, pa i Vučiću koji sigurno prati šta mi ovde govorimo, da se uzmu u pamet i da probleme rešavaju kroz dijalog. Nije rešenje naterati Srbe sa severa Kosova da skinu tablice i prihvate 'RKS'. Ključno je da Srbi imaju mogućnost da uzmu i 'RKS', onaj ko hoće i ko ima potrebe za tim… Kroz psihološki proces narod će ojačati i shvatiti šta je racionalnije, a ja sam siguran da ni u jednom momentu neće ugroziti kosovsku vlast zbog toga. Na severu su drugi procesi, oni se nameću silom“, dodao je Trajković.

On je podsetio da kosovska vlada treba da ispuni deo sporazuma koji podrazumeva osnivanje Zajendice srpskih opština.

Poručio je da se ne rešavaju problemi „dugim cevima“ i istakao da bi osnivanje ZSO dovelo trajnog mira.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.