13:16, 29.07.2020Izvor: KoSSev

Zemaj: PCR testovi na osnovu reciprocitetaKosovska vlada donela je noćas nove mere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusa. Među ključnim novinama je obaveza predočavanja negativnog PCR testa za državljane Crne Gore, Albanije, Srbije i BiH pri ulazu na Kosovo ali po „principu reciprociteta“. Danas, kosovski ministar zdravlja dalje objašnjava odluku. Usled činjenice da Albanija ne zahteva PCR testove za osobe sa Kosova, ova odluka neće važiti ni za ulazak na Kosovo. 

zemaj-pcr-testovi-na-osnovu-reciprociteta

Foto: Facebook/Armend Zemaj

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, sastao se danas sa ambasadorom Albanije u Prištini Kemalom Minđozijem (Qemal Minxhozi) kojem je pojasnio novu odluku.

„Građani Republike Albanije koji ulaze na teritoriju Republike Kosovo ne moraju da se testiraju na COVID-19. Odluka Vlade Kosova zasniva se na principu reciprociteta. Stoga, testiranje nije neophodno za građane Kosova i Albanije, niti za naše sugrađane iz Preševske doline“.

Ni Srbija ne zahteva PCR testove za osobe koje dolaze sa Kosova, ali Zemaj nije precizirao da li se reciprocitet u tom smislu odnosi i na državljane Srbije, iako su, navodi, iz pravila izuzete osobe iz „Preševske doline“.

Da se odluka ne odnosi ni na Srbiju, potvrdio je i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić.


Tagovi: AlbanijaKorona virusReciprocitetKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije