Zijade: Pred političarima izbor između pretnji ili gestova dobre volje, da pronađu pozitivnu putanju

Politički lideri moraju da biraju između upućivanja pretnji ili gestova dobre volje na Kosovu, i trebalo bi da odluče u korist svih članova društva, ocenila je specijalna predstavnica ...
Image

„Od prošlog proleća svi smo primetili nekoliko eskalacija u političkoj retorici, kao i nekoliko momenata akutne napetosti na terenu. Ovo je zapretilo da umanji mnoge uspehe koji su prethodno postignuti dijalogom uz posredovanje EU“, rekla je ona državama članicama.

Zijade je podsetila na odnos političara prema ključnim pitanjima tokom većeg dela proteklih šest meseci, uključujući pitanje energetike, slobode kretanja, validnost ličnih dokumenata i Zajednica srpskih opština. 

Diplomatske intervencije i sastanak u okviru dijaloga u avgustu rezultirali su „privremenim olakšanjem“, zahvaljujući produženju rokova, dok je situacija sa dešavanjima na Kosovu i dalje krhka, neizbežno pogođena trenutnim bezbednosnim okruženjem u Evropi – ocenila je. 

„Postoji mnogo izbora koje će politički lideri doneti u danima koji su pred nama o tome kako da upravljaju svojim ambicijama i ciljevima s obzirom na konture šire ekonomske i bezbednosne neizvesnosti u ovom trenutku. Izbor između saradnje ili podele, između pretnji ili gestova dobre volje, između kompromisa ili proračuna nulta sume“, rekla je ona.

SPGS Zijade je naglasila važnost postizanja pune implementacije svih odluka suda i obezbeđivanja punog poštovanja ljudskih prava, uključujući socijalna i ekonomska prava, imovinu i slobodu kretanja za sve zajednice.

U isto vreme, pohvalila je „pozitivne primere liderstva osvedočene u teškim trenucima“.

„Vlada Kosova ostaje usredsređena na rešavanje kritičnih pitanja u vezi sa vladavinom prava; napore za koje očekujemo da su primetile evropske države članice koje su odmeravale svoje stavove o viznom režimu i režimu putovanja za ljude na Kosovu“, navela je. 

S tim u vezi, šefica UNMIK-a je istakla da međunarodna zajednica takođe mora da preuzme svoj deo odgovornosti da podrži „bolju budućnost Kosova“.

SPGS Zijade se zahvalila partnerima Misije, naročito KFOR-u čije prisustvo „obezbeđuje bezbedno i sigurno okruženje  u vremenu kada je linija između političke provokacije i otvorene ratobornosti zamagljena“.

UNMIK ostaje posvećen ključnim oblastima, izgradnji poverenja i osnaživanju kreatora promena, rekla je SPGS Zijade.

Završila je svoje izlaganje podrškom nedavnoj poruci generalnog sekretara UN-a, Antonija Gutereša, koji je iskoristio svoje uvodno izlaganje u Generalnoj skupštini UN-a 2022. godine da pozove na akciju i dijalog. 

„Sada sam sve više uverena da se svaki sporazum između Beograda i Prištine može postići i primeniti samo uz visok stepen učešća javnosti i vlasništva“, rekla je ona.

Ceo govor Karoline Zijade pročitajte na zvaničnoj internet stranici UNMIK-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.