15:04, 26.09.2020Izvor: DW

Zločini OVK: Kad svedoci utihnuŠvajcarski Tagesancajger piše o navodnom curenju podataka o svedocima protiv komandanata OVK, prenosi "Dojče vele". "Svedoci na Kosovu žive opasno: stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju svedočiti".

zlocini-ovk-kad-svedoci-utihnu

You Tube

"Kao u lošem mafijaškom filmu" - pod tim naslovom piše švajcarski Tagesanzeiger o zastrašivanju svedoka na Kosovu. 

Reč je o tvrdnjama ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (UČK/OVK) da su došli do hiljada dokumenata iz Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu.

"Očito je cilj tog misterioznog poduhvata da se podrije rad međunarodnih tužilaca", piše švajcarski list.

Navodeći da nekadašnji kosovski borci stalno ističu kako je rat s njihove strane bio "čist", list piše da Specijalni sud u Hagu još razmatra optužnicu protiv nekadašnjeg političkog komesara OVK-a, a sadašnjeg predsednika Hašima Tačija, te da će odluka o optužnici biti doneta do 24. oktobra.

"Što se datum više bliži, to je jasnije da bivši pobunjenici verovatno žele nešto sakriti i da prljavim trikovima pokušavaju otežati rad pravosuđa", navodi se u tekstu novinara Envera Robellija.

On piše da dosjei koji su dospeli do ratnih veterana "očito sadrže i imena i adrese zaštićenih svedoka". Jedan kosovski portal koji je dobio deo dokumenata ipak, posle upozorenja iz Haga, nije objavio detalje.

Istražitelji Eulexa su u petak (25. septembar) ponovo pretraživali prostorije ratnih veterana. 

Priveden je šef udruženja veterana Hisni Gucati, a dosjei su zaplenjeni. 

"Nejasno je jesu li kopirani dokumenti otuđeni u Hagu, u Eulexovoj centrali u Prištini ili na nekom drugom mestu."
"Za Specijalni sud je curenje tajnih dokumenata veliki problem", piše dalje Robeli, podsećajući na izjavu američkog pravnika Marka Elisa iz međunarodnog udruženja advokata koji je rekao da bi objavljivanje imena svedoka moglo dovesti do kolapsa sudskih procesa.

"Kosovski podzemni mediji i vodeći političari ocrnjuju kao izdajnike svedoke navodnih zločina pobunjenika iz OVK. Jedan intimus predsednika Tačija je nedavno označio više boraca za ljudska prava, nezavisnih novinara i opozicionih političara kao srpsku septičku jamu koju treba hitno zabetonirati", piše švajcarski list.

"Godinama se u izveštajima međunarodnih organizacija utvrđuje i kritikuje to što svedoci na Kosovu žive u opasnosti. Oni stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju svedočiti ili ih pronalaze mrtve u automobilima. Poslednjih meseci su dva moguća svedoka Specijalnog suda ubijena pod čudnim okolnostima", dodaje se u Tagesanzeigeru.

Novinar Enver Roberlli podseća da je nekadašnjoj glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte to što se dešavalo na Kosovu izgledalo kao omerta, mafijaški zakon ćutanja.

Ideja SAD i EU je bila da skrše tu omertu upravo osnivanjem Specijalnog suda.

Podsećajući da su nakon dolaska trupa NATO-a 1999. i "umereni Albanci došli na nišan OVK", Tagesanzeiger piše: "Samozvani osloboditelji su gazili preko leševa kako bi prigrabili moć. EU i SAD su se sporazumeli s moćnicima jer su im ovi granatovali površinsku političku stabilnost. Američki predsednički kandidat Džo Bajden nazvao je Tačija Džordžom Vašingtonom Kosova, a EU ga je prihvatila kao sagovornika u pregovorima o zbližavanju Kosova i Srbije."

"Niti pravosuđu UN, niti evropskoj policijskoj misiji u protekle dve decenije nije pošlo za rukom da izvedu visokorangirane članove OVK pred lice pravde. Kosovskom pravosuđu je naprosto nedostajalo političke volje i nezavisnosti za istrage protiv Tačija i njegovih kompanjona", dodaje ugledni švajcarski list.

To je razlog što je Specijalni sud, iako zvanično kosovski, smešten u Hagu. Do sada je u svojstvu svedoka ili osumnjičenih saslušano oko 250 bivših boraca OVK, a zaštićeni svedoci žive u Švajcarskoj i drugim zapadnim zemljama, navodi list.

"Najnovija sabotaža protiv pravosuđa mnogim kritičkim posmatračima na Kosovu liči na loš mafijaški film", zaključuje Tagesanzeiger i prenosi reči Bekima Bljakaja, aktiviste za ljudska prava: "Šteta je već pričinjena. Sada postoji bojazan da će pojedini svedoci odbiti  svedočiti iz straha za svoju bezbednost".

Informativni portali u Nemačkoj su preneli i vest da je na Kosovu uhapšen prvi osumnjičeni koji će biti izveden pred sud u Hagu. 

U pitanju je Salih Mustafa, nekada jedan od komandanata OVK na severu Kosova, prenosi nedeljnik Stern na svom portalu.

Drugi mediji prenose da se Mustafa konkretno tereti za ubistvo jedne i mučenje šest osoba u jednom improvizovanom zatvoru u blizini Prištine. 

Žrtve su navodno bili kosovski Albanci koje je OVK označila kao srpske "kolaboracioniste".
 


Tagovi: PravosuđeSpecijalni sudOVKMedijiHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije