09:42, 28.06.2020Izvor: RTV KIM

Znamenitim pesnicima i piscima dodeljene Vidovdanske nagrade u GračaniciU porti manastira Gračanica, sinoć je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", pesniku Slobodanu Joviću iz Lopara u Republici Srpskoj dodeljeno je "Pero despota Stefana Lazarevića",  nagrada "Kondir Kosovke devojke" pripala je Bojani Stojanović Pantović, a "Gračanička povelja" uručena je Draganu Hamoviću.

znamenitim-pesnicima-i-piscima-dodeljene-vidovdanske-nagrade-u-gracanici

Foto: RTV KIM

"Vidovdansko pesničko bdenije 2020" započleo je intoniranjem himne "Bože pravde",  koju su izveli članovi hora Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Žiri ovogodišnje manifestacije, u sastavu prof. dr Slobodan Vladušić, pesnik Gojko Đogo i književni kritičar Žarko Milenković, odlučio je da nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" dodeli pesniku Slobodanu Joviću iz Lopara u Republici Srpskoj.

Nagrada "Kondir Kosovke devojke" dodeljena je Bojani Stojanović Pantović, koja iz zdravstenih razloga nije bila u mogućnosti da je preuzme. 

Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a "Gračanička povelja" dodeljena je Draganu Hamoviću.

Pesnik Dragan Hamović je istakao "da je nagradu sa milozvučnim imenom primio sa skrušenjem koliko mu je dano".

Srpskom proznom piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara". 

On je, tradicionalno, u Gračanici kazivao "Vidovdansku besedu", nakon koje je rekao:

"Ovo je moja treća nagrada, posle Stefana Prvovenčanog, i Despota Stefana Lazarevića. Primao sam nagrade na mnogim znamenitim lokacijama, povodom važnih datuma. Ali, od ovog mesta u porti manastira Gračanica i od ove praznične noći, nema lepših", poručio je Savić.

Nakon dodele Vidovdanskih nagrada, stihove su kazivali pesnici koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji.

Najpre je stihove kazivao Ratko Popović, koji je tom prilikom podsetio prisutne "da je Kosovo oduvek živelo za trenutak obeležavanja i označavanja Kosovskog boja".

"U Gornjoj Gušterici je još 1907. godine obnovljen hram posvećen Knezu Lazaru, i od tada se održava veliki srpski pravoslavni sabor. Tu srpski narod iskazuje svoju ljubav, rodoljublje, patriotizam", rekao je Popović.

Nakon Popovića, stihove su kazivali profesori Dragomir Kostić, Valentina Pitulić i drugi.

U okviru "Vidovskog pesničkog bdenija" prethodnih godina je nastupao i Simfonijski orkestar RTS-a predvođen maestrom Bojanom Suđićem. Ove godine njihovog nastupa nažalost nije bilo zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

Manifestaciji u porti manastira Gračanica prisustvovalo je više od stotinu ljudi, a bilo je primetno i prisustvo Kosovske policije.


Tagovi: KulturaGračanicaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije