Zubin Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V. K. (38) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac ...
Image

„Do prekida saradnje je došlo 26. oktobra 2018. godine. Iako sam od PU dobila mišljenje da sam svoj posao obavljala savesno i odgovorno, te da sam svojim radom i ponašanjem doprinosila razvijanju pozitivne atmosfere“, kazala je V. K.

Prema njenim navodima, nakon što je ostala bez posla, u istu PU je primljeno oko 20 radnika na neodređeno vreme.

„Takođe, primljeni su i radnici na određeno vreme. Na moje i radno mesto moje koleginice, koja je takođe ostala bez posla, došle su nove radnice. Imam saznanja da je jedna od njih uzela i otpremninu“, navela je ona i dodala da javni konkurs za ova radna mesta nije bio otvoren.

Za posao spremačice koji je svojevremeno obavljala u PU „Naše dete“ u Zubinom Potoku V. K. je bila plaćena 10.000 dinara.

„Plata mi je uplaćivana na račun, nisam imala pravo na radni staž, niti zdravstveno osiguranje“, kazala je.

Ona je dodala da po zakonu ne postoji ugovor za stručno usavršavanje spremačice.

Zavet ćutanja i začarani institucionalni krug

Nakon što je ostala bez posla, V. K. je počela da se obraća institucijama: Predsedništvu Srbije, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, lokalnoj samoupravi i direktorici obdaništa.

Redakcija Radija Kim je kontaktirala PU „Naše dete“, ali je sekretarka Dragana Radojković odbila da na pitanja odgovara preko telefona, već je zatražila da ih pošalju u elektronskoj pošti. Do objavljivanja ove vesti nisu dobili odgovore.

V. K. se dopisom u kom traži pomoć pri zasnivanju radnog odnosa obraćala i predsedniku Republike Srbije. Međutim, iz generalnog sekretarijata je obaveštena da predsednik nema prava da postupa po njenoj predstavci, pa je njen zahtev prosleđen nadležnom birou Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici sa, kako je navedeno, „molbom da nadležne službe sagledaju njene navode i da je o tome obaveste pisanim putem“. Međutim, nikada nije dobila bilo kakav odgovor ove instance.

„Pokušavala sam da dođem do njih, ali nisam uspela da ih dobijem“, rekla je V. K.

Malinka Mitrović je ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici potvrdila za Radio Kim da su dobili dopis Predsedništva Srbije i isti prosledili Opštini Zubin Potok od koje, kako navodi, ni njen ured nije dobio odgovor.

„Kontaktirala sam ih da (proverim da) slučajno nisu poslali (odgovor), a da to meni nije stiglo ili da nisu slučajno kandidata pozvali. Oni znaju da je ona tada radila na određeno vreme u obdaništu i da je tada bila na snazi zabrana zapošljavanja. Upoznati su ali ja, nažalost, odgovor nisam dobila, tako da verovatno ni ovaj kandidat nije dobio odgovor“, kazala je Mitrovićeva.

Redakcija Kim radija je potom kontaktirala i Opštinu Zubin Potok. Službenica koja je odgovorila na telefonski poziv im je kazala da nije upoznata sa slučajem i dala im adresu elektronske pošte na koju mogu da upute pitanja. Uprkos njenom obećanju, do objavljivanja vesti odgovor nisu dobili.

„Do posla nikada nisam došla“

V. K. se do sada nije obraćala sudu kako bi zatražila svoja prava.

„Posavetovaću se sa advokatom, ako budem imala osnovu, sigurno da hoću. Mislim da je pet godina dug period da radim za taj novac, da me neko iskorišćava, uz obećanje da ću dođi do posla do koga nikada nisam došla“, navela je ona.

V. K. je istakla da školuje dvoje dece zahvaljujući neredovnoj plati supruga.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.