10:32, 18.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Zvaničan početak nastave u osnovnim školama očekuje se od 1. junaZbog pandemije korona virusa, od 1. juna ove godine, nastava u školama odvijaće se po posebnom planu i programu, a u skladu sa izmenjenim pravilnikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, dostavljenom i svim prosvetnim ustanovama na Kosovu i Metohiji.

zvanican-pocetak-nastave-u-osnovnim-skolama-ocekuje-se-od-1-juna

Radio Kontakt Plus

Zvaničan početak nastave u OŠ "Sveti Sava“ očekuje se 1. juna, kada bi trebala da započne nastava za osmake, a istog dana trebala bi da započne i pripremna nastava za polaganje završnog ispita potvrdio je Kontakt Plus radiju direktor ove ustanove Miodrag Jovanović.

Prema njegovim rečima, očekuje se zvanično saopštenje Ministarstva prosvete o tome da li će mere preduzete u cilju suzbijanja pandemije korona virusa na Kosovu i u Srbiji biti usklađene, kako bi škole mogle da se otvore.

"Što se škola tiče one su spremne za rad. Planirano je i da se i učenicima od petog do sedmog razreda dozvoli dolazak u školu kako bi popravili ocene“, istakao je Jovanović.

On naglašava da su sve neophodne mere preduzete kako bi nastava u školi Sveti Sava mogla nesmetano da se odvija.

"Urađena je dezinfekcija škole, u planu je još jedna dezinfekcija neposredno pre ulaska dece u školu. Napravićemo dinamiku dolaska nastavnika u škole kako bi nastavnici krenuli da upisuju škole. Onlajn nastava je protekla odlično i nastavnici i deca su se dobro uklopili tako da nije bilo nikakvih problema“, kazao je Jovanović.

Pripremna nastava za završni ispit odvijaće se u manjim grupama, sa najviše deset učenika osmog razreda u odeljenju, navodi Jovanović i dodaje da je polaganje male mature predviđeno za 17, 18 i 19.jun.

OŠ “Branko Radičević”: Pripreme za rad u specifičnim uslovima zbog koronavirusa

Direktor OŠ “Branko Radičević” iz Kosovske Mitrovice, Ivan Zaporožac, kaže za Kontakt Plus da ih u narednom periodu očekuje prvo priprema škole do 1. juna, dezinfekcija prostorija, a kasnije prijem đaka i rad sa njima do kraja ove nastavne školske godine.

Zaporožac kaže da su pripreme u toku, u stalnom su kontaktu sa Kriznim štabom PO Kosovska Mitrovica i imaju informacije da će Zavod za javno zdravlje vrlo brzo dezinfikovati sve škole, odnosno sve prostorije u školama, gde će đaci boraviti u narednom periodu.

Zaporožac napominje da je završetkom vanrednog stanja 6.maja, Ministarstvo prosvete donelo novi nastavni plan i program, čime je prethodni plan za ovu školsku godinu malo promenjen, pa će učenici osmog razreda ove godine nastavu završiti 5. juna. 

“Prve aktivnosti očekujemo 1. juna, kada učenici osmog razreda dolaze u školu, preuzimaju testove iz srpskog jezika i kombinovani test, koji će sami raditi kod kuće. Probni završni test iz matematike škola organizuje 2. juna i on će u suštini izgledati onako kako bi trebalo da izgleda 17, 18. i 19. juna, kada je planiran završni test iz srpskog, kombinovani i iz matematike. Pripremamo se kako bismo sve to uradili kako je predviđeno nastavnim planom i programom”, rekao je Zaporožac.

Prema njegovim rečima, učenici osmog razreda će od 1. do 16. juna imati pripremnu nastavu za završni ispit, gde će im biti pružena mogućnost da pokažu bolji nivo postignuća, gde će obraditi određene nastavne jedinice koje se planiraju na završnom testu.

U školu se vraćaju i učenici 5, 6. i 7. razreda, na osnovu njihovih primedbi na osnovu zaključenih ocena i ukoliko im neke stvari iz nastavnih premeta i jedinica nisu jasne, dodaje Zaporožac.

“Od 8. do 16. juna imaćemo rad u školama, gde će učenici 5, 6. i 7. razreda pohađati sat i po dnevno određene nastavne predmete kod kojih su imali problem kada je bila u pitanju nastava na daljinu. Takođe, nastavnici mogu i pozvati određene učenike u slučaju da imaju nejasnu sliku kakva će biti zaključna ocena. U svakom slučaju, nijedan učenik neće biti oštećen i svi će imati priliku da pokažu svoje znanje na jedan pravi način i da zajedno sa nastavnicima razreše neke dileme. Pre toga pravimo raspored časova i svi učenici od 5. do 7. razreda će, uz konsultacije sa razrednim starešinama, dobiti informacije o rasporedu”, kazao je Zaporožac.

Istakao je da će se strogo pridržavati svih mera koje u propisali lekari i nadležno Ministarstvo, učenici će morati da budu zaštićeni i rad će biti sa najviše deset đaka u jednoj prostoriji.

Polaganje male mature najavljeno je za 17, 18. i 19. jun.

“Poštovaćemo bezbednosne mere koje u propisali lekari i Ministarstvo. Najverovatnije se mala matura neće polagati u fiskulturnim salama gde bi bio veliki broj đaka, već u učionicama, gde će biti po deset učenika. Jeste da će to biti školama mnogo teže da organizuju, ali ćemo morati da se pridržavamo svega, kako ne bismo ugrozili zdravlje kako učenika, tako i nastavnika koji će dežurati tokom završnog ispita”, kazao je Zaporožac.

Dodaje da je izmenjen i dopunjen pravilnik u ocenjivanju učenika u osnovnoj školi i data je mogućnost da broj ocena može da bude manji od četiri kod predmeta koji imaju 4 časa nedeljno, može se imati najviše jedna ocena kod predmeta koji imaju manje od 4 časa nedeljno i može se direktno zaključiti direktno ocena sa tom jednom.

“Izašlo se u susret učenicima, jednostavno takva je specifična situacija da nastavnici nisu imali veliku mogućnost da unesu ocene. Mi, kao škola koja ima elektronski dnevnik, apsolutno smo imali sve mogućnosti, redovno smo unosili ocene, ali imamo škole koje i dalje koriste papirne dnevnike i nastavnici u tim školama do sada nisu mogli da dođu do škole i unesu ocene, tako da će to morati da rade u narednom periodu. Ono sto je najbitnije, zaključna ocena je javna i mora se obrazložiti đacima i u skladu s tim, učenici koji smatraju da imaju elemente za veću zaključnu ocenu, mogu usmeno odgovarati u školi u datim terminima”, naveo je Zaporožac.

Zbog pandemije korona virusa, nastava se odvija na daljinu, a Zaporožac ocenjuje da su se u svemu tome veoma dobro snašli u veoma kratkom periodu.

Ističe odličnu saradnju kada su u pitanju roditelji, nastavnici i učenici koji su, prema njegovim rečima, izuzetno dobro savladali sve što im je bilo zadato.

Pozitivnim ocenjuje uključenost svih nastavnika u nastavu na daljinu različitim metodama, od google učionica, preko Vibera, do slanja zadataka i nastavnih jedinica pisanim putem učenicima koji nisu imali pristup internetu.

Sa druge strane, zamerka je veliki broj zadataka i obaveza koje u nastavnici zadavali đacima.

“Ono što je na neki način zamerka, ne samo kod nas u školi, susrećem se sa mnogim roditeljima, pričam sa njima, da su nastavnici mnogo više zadavali domaće zadatke i tražili od učenika da mnogo više stvari rade, nego što bi to bilo u redovnoj nastavi. Da li zato što su hteli da učenici na neki način bolje savladaju sve te nastavne jedinice, da se više približe nastavnom gradivu, ili zato što su želeli da ti predmeti budu što više zastupljeni kako u porodicama, u mislima đaka, tako i u školi”, rekao je Zaporožac.

Onlajn nastava se završava 30.maja, dok će školska 2019/2020. godina, za osnovne škole  zvanično biti završena 16. juna.


Tagovi: ObrazovanjeŠkolaKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


11:57, 28.07.2020


Najnovije