“Ubijanje žena posledica neuspeha u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”

Mreža kosovskih žena izražava duboku zabrinutost povodom današnjeg ubistva šezdesettrogodišnje žene od strane njenog sedamdesetogodišnjeg supruga. 
Image

U danu kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kojim i počinje svetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, teško ubistvo dogodilo se rano jutros u Prištini kada je sedamdesetogodišnji muškarac usmrtio šezdesettrogodišnju suprugu sekirom.

Mreža kosovskih žena ukazuje da ubistvo šezdesettrogodišnje žene u Prištini, samo odražava i ističe ukorenjene posledice patrijarhalnih i kulturnih normi u kojima se žene ubijaju samo zato što su žene.

“Rehabilitacijske mere za nasilnike još uvek ne postoje, a žrtve rodno zasnovanog nasilja i dalje ostaju bez izlaza iz ponovljenog nasilja. Istovremeno, zaposlenost žena i nasledstvo imovine i dalje su među najnižima na Balkanu, što žene drži vezane u okruženjima koja zlostavljaju. Procene opasnosti od strane policijskih službenika su loše i rezultiraju slučajevima recidivista. Kazne iz sudova i dalje su niske i apsurdne tako što se osobe odgovorne za brutalno ubistvo žena vraćaju na sud i daju im olakšavajuće okolnosti tokom krivičnog postupka”, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da ovaj lanac okolnosti pokazuje da je ubijanje žena posledica institucionalnog, društvenog i kolektivnog neuspeha u suočavanju sa rodno zasnovanim nasiljem kao primarnim pitanjem, u okviru vladavine prava i pristupa pravdi.

“Član 173. Krivičnog zakonika Kosova jasno definiše kaznu za teško ubistvo, gde se navodi da se lice koje je izazvalo ubistvo člana porodice ili deteta kažnjava kaznom doživotnog zatvora. Stoga Mreža kosovskih žena traži da se izrekne maksimalna kaznena mera i da se predaja policiji i starost počinioca ne uzimaju u obzir kao olakšavajuće mere, kao što je to praksa koju sudovi uzimaju u obzir”, ističe se u saopštenju.

Poručuju da će Mreža kosovskih žena, koja okuplja 190 različitih organizacija za ženska prava širom Kosova, pratiti institucionalni odgovor na ovaj i sve slučajeve rodno zasnovanog nasilja.

Mreža kosovskih žena ostaje otvorena za saradnju i pomoć žrtvama rodno zasnovanog nasilja kroz besplatno pravno savetovanje i upućivanje na relevantne institucije. 

Za pomoć se možete obratiti na broj: 038 245 850


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.