Zorić: Političari odgovorni za zatrovan medijski prostor između Srba i Albanaca

Mir nema alternativu i pored svih izazova širom sveta, kazala je novinarka Balkanske istraživačke mreže u Srbiji i nedeljnika “Vreme”, Jelena Zorić.
Image
Foto: Medija centar Čaglavica

„Nažalost, živimo u nekom nenormalnom vremenu jako dugo, u ratnom stanju ili u primirju. Mir na Balkanu liči na primirje. Vreme za mir je uvek i zaista nema alternativu“, rekla je Zorić u emisiji “Slobodno srpski”.

Preduslov za to su normalni odnosi građana različitih društvenih grupa koje žive na istom prostoru.

„Mi sad razmišljamo o tome ko je za Ruse, Amerikance, Kineze, Evropljane ili Engleze i plus da bude protiv svog komšije. Vaspitana sam tako da mi je komšija kao najbliža rodbina, nebitno koje je nacionalnosti“, dodala je ona.

Navela je da je “kod nas situacija gotovo neverovatna”.

„Imate na Kosovu Srbe i Albance koji tvrde da ne mogu da žive zajedno, koji su u stanju da ubijaju međusobno decu jedni drugima i čine najteže zločine zato što tvrde da je nemoguć suživot. Traže stroge prelaze, mostove kontrolisane od strane međunarodne zajednice, da svako ima svoj deo budžaka i onda kad napune zemlju krvlju – grobove preoru i unište, pa kažu da su se borili za svoju decu. Deca tih boraca protiv komšija, sa jedne i druge strane, onda napuste isto to Kosovo i svi odu lepo u Nemačku da žive zajedno i bez problema“, objasnila je Zorić.

Zatrovan medijski prostor između Srba i Albanaca

Komentarišući ocene da su javni i medijski prostori, posebno na društvenim mrežama, puni govora mržnje i netolerancije, ona je kazala da su za to najodgovorniji političari.

„Političari sa jedne i druge strane koriste jezik podstrekavanja, govor mržnje, huškanje… Partije kojima rukovode generišu to kroz mreže, puštaju svoje takozvane botove da to šire kao epidemiju i onda je nemoguće da uđete u raspravu. Medijima, posebno režimskim i tim botovima na društvenim mrežama – glavni su izvor vodeći političari. Oni su najcitiraniji“, rekla je Zorić.

Prema njenim rečima, nezavisni novinari žele da promene tu paradigmu.

„Želimo da promenimo to da političari da ne budu glavni izvor informacija. Prema rezultatima istraživanja BIRN-a i Internews-a, u Srbiji i na Kosovu najcitiraniji političar kada je reč o krizama i svakodnevnim situacijama je Aleksandar Vučić. Posle njega na listi je Aljbin Kurti. Dakle, novinari u Beogradu i Prištini su podbacili jer gledaju u političare kao u svete krave. Novinari iz Srbije treba da više sarađuju sa novinarima iz Prištine i Mitrovice, da omogućimo da se čuju obe strane, kao i da se više čuju priče običnih ljudi na koje utiče politika. Naša preporuka je – ne verujte političarima na reč, proveravajte sve što kažu, nemojte njihove izjave uzimati zdravo za gotovo. Oni su političari, njima je u opisu posla da lažu, bez obzira na to iz koje zemlje ili partije dolaze“, navela je Zorić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.