Svečanom akademijom obeleženi Dan opštine i Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana opštine i 79. godina od oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu, organizovana je svečana akademija u Mitrovačkom dvoru.
Image
Foto: Kontakt Plus

Događaj je počeo intoniranjem himne “Bože pravde”, a onda je usledio prigodan kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali dramski umetnik Lepomir Ivković, vokalna solistkinja Milica Dosković, studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Gradski hor i profesorka Sandra Marković.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, Ivan Zaporožac, kazao je da danas odajemo počast herojima koji su doprineli oslobađanju našeg grada.

„Neka nam to bude podstrek da čuvamo i negujemo prave vrednosti, da nikada ne odustajemo u pravednoj borbi i da se sećamo žrtava koje su naši preci podneli. Važno je da u ovim teškim vremenima očuvamo mir, kako bi naš opstanak na ovim prostorima bio moguć. Verujemo da će u budućnosti naš grad biti mesto gde se poštuju sloboda, pravda i ljudska prava“, poručio je Zaporožac.

Naglasio je koliko su bitni obrazovanje i informisanje kada je reč o istoriji srpskog naroda.

„Mlađe generacije treba da znaju šta se događalo, da cene slobodu i da se obavežu na očuvanje istih vrednosti koje su nas dovele do nje“, dodao je Zaporožac.

Podvukao je da iza srpskog naroda na Kosovu i Metohiji stoji država Srbija i potom pobrojao neke od infrastrukturnih projekata koji su završeni u prethodnom periodu, kao i one na kojima se trenutno radi.

„Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, našem predsedniku Aleksandru Vučiću – do sada je izgrađeno 948 stanova, a u ovoj godini započeta gradnja još 116 stambenih jedinica. Krucijalno je to da je završena druga faza izgradnje zgrade Rektorata, radilo se na rekonstrukciji Kliničko-bolničkog centra, a u narednoj godini planira se nova faza njegove obnove. Bilo je nabavke medicinske opreme, sanacije krovova zbog posledica vremenskih nepogoda, izgradnje PCR laboratorije, Interaktivnog multimedijalnog centra, kapele u Rudaru, fontane, kružnog toka, mosta kod Dudinog krša, asfaltiranja ulica itd. Otvorena su nova radna mesta u KBC i ostalim institucijama“, naveo je Zaporožac.

Najavio je da će se lokalna samouprava u narednom periodu baviti smanjenjem nezaposlenosti među mladima.

„Naš zadatak u budućnosti biće da otvorimo još novih radnih mesta i da akcenat stavimo na zapošljavanje mladih bračnih parova kako bi im pružili nadu u bolju budućnost u ovom gradu. Sa ponosom mogu da kažem da smo zahvaljujući našoj državi Srbiji na putu da vrlo brzo dođemo do toga da skoro svaka porodica u našem gradu ima barem po jednog zaposlenog. Radiću i zalagaću se za nesebičnu pomoć mladima, uz naglasak na podizanje kulturnih aktivnosti i unapređenje obrazovanja, jer će to mlade naraštaje pripremati za uspešnu i bolju budućnost“, rekao je Zaporožac.

Okupljenima se potom obratio direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica i novi predsednik Srpske liste, dr Zlatan Elek, čestitavši Dan oslobođenja i Dan opštine.

„Sloboda nema cenu, kao narod smo je uvek i svuda skupo plaćali. U XXI veku, na tlu Evrope, ovde na Kosovu i Metohiji, borimo se za slobodu koja je ispisana krvlju palih junaka i to najboljih među nama. Mi se borimo za mir na ovim prostorima koji nam je preko potreban kako bismo normalno mogli da živimo i radimo. Sve što vidite da se danas zida, sva nova radna mesta su odobrena zahvaljujući predsedniku Vučiću, Vladi Republike Srbije i uz pomoć Kancelarije za KiM, a to je moguće isključivo zato što je Srbija sada ekonomski mnogo jača nego što je bila ranije“, kazao je dr Elek.

Tokom današnje svečane akademije uručene su zahvalnice i povelje pojedincima i institucijama zbog njihovog doprinosa gradu.

Nagrađeni su: Vatrogasna jedinica Kosovska Mitrovica, Odeljenje ginekologije i akušerstva KBC Kosovska Mitrovica, Interno odeljenje KBC Kosovska Mitrovica, Školska uprava za Kosovo i Metohiju, Studentski centar “Priština” u Kosovskoj Mitrovici, KBK “Kosovska Mitrovica,” direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju – Petar Petković, dr Ksenija Turković, Dejan Živković, Dragiša Maksimović, Bojan Topličević, Miodrag Radomirović, Nemanja Biševac, Luka Mitrović, Nena Kalaba i Anđela Babincev.

Događaju su prisustvovali čelnici Srpske liste, bivši predsednik te stranke i kandidat za poslanika u Skupštini Srbije Goran Rakić, predstavnici Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, KBC Kosovska Mitrovica, javnih preduzeća, lokalno sveštenstvo itd.

U nastavku pogledajte fotografije nastale tokom svečane akademije u Mitrovačkom dvoru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.