Ambasada SAD: Vlasti Severne Mitrovice bez koordinacije odlučile o ‘oslobađanju’ opštinskog objekta

Kažu da odluka nije ni u skladu sa zahtevima da se ne preduzimaju akcije koje mogu da dovedu do eskalacije situacije
Image
Foto: Kontakt Plus

Ambasada Sjedinjenih Država na Kosovu navodi da lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici poslednju odluku o „oslobađanju“ opštinske zgrade u kojoj se nalaze institucije Srbije, nisu donele u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

Iz ambasade ističu da ta odluka nije ni u skladu sa zahtevima da se ne preduzimaju akcije koje mogu da dovedu do eskalacije situacije.

U odgovoru za Radio slobodnu Evropu (RSE) podvlače da su SAD savetovale kosovsku vladu, uključujući gradonačelnike u opštinama na severu, da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu da povećaju tenzije.

„Iako smo svesni da su opštinski izbori u aprilu 2023. godine u četiri opštine na severu Kosova bili obavezni po kosovskim zakonima i priznali rezultate kao legitimne, imajući u vidu izuzetno nizak odziv birača na tim izborima, jedan broj američkih zvaničnika je izrazio naše očekivanje da će izabrani gradonačelnici, uključujući i (gradonačelnika) Severne Mitrovice, uložiti posebne napore da odgovore na brige svih stanovnika i članova zajednice“, navodi portparolka ambasade SAD na Kosovu.

Lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, su 22. avgusta zatražili da institucije Srbije „oslobode“ jedan njihov objekat u naselju Bošnjačka mahala.

Inspekcija je obrazložila da im nije dostavljena dokumentacija na osnovu koje institucije Srbije koriste taj objekat, te se dodaje da su institucije Srbije prethodno bile obaveštene da moraju da pripreme i predoče dokumenta ili ugovor o korišćenju ovog objekta.

U toj zgradi su smeštene četiri institucije koje se finansiraju sredstvima Vlade Srbije: Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Direkcija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna.

Srpska lista saopštila je da su „nelegitimni gradonačelnici otišli korak dalje i žele da oduzmu i naše prostorije“.

S druge strane, iz opštine Severna Mitrovica navode da je njihove službenike sačekao potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji im je rekao da „nema nikakav dokument o objektu i da ne zna čije je vlasništvo“.

Srpska lista je upitala i međunarodnu zajednicu – „da li se na ovaj način poštuje njihov poziv da nelegitimni gradonačelnici rade samo administrativne poslove i ne donose političke odluke protiv građana naših opština?“

Gradonačelnik Severne Mitrovice je Erden Atić (Atiq), koji dolazi iz Samoopredeljenja, kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Ova odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici dolazi usred povećanih tenzija na severu Kosova, nakon što su krajem maja albanski gradonačelnici ušli u opštine uz pomoć policije.

Tome se oštro usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo izbore u aprilu.

Oni gotovo tri meseca protestuju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku sa zahtevom da se Kosovska policija povuče i da gradonačelnici ne dolaze na posao.

„Ultimatum Kurtija i Atića kako bi proterali Srbe sa severa Kosova“

SL: Zaposlenima u srpskim institucijama naloženo da u roku od tri dana napuste svoja radna mesta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.