Ambasadori EU podržali odobravanje vizne liberalizacije za Srbe sa KiM

Ambasadori članica EU podržali su odobravanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa Kosova i Metohije.
Image
Foto: Kontakt Plus

Prethodno je LIBE, na predlog poslanika Matjaža Nemeca, usvojio nacrt predloga o viznoj liberalizaciji. Poslednja plenarna sednice EP-a zakazana je za kraj aprila, nakon čega će o predlogu glasanjem odlučivati ministri u Evropskom savetu.

Ambasadori država članica Evropske unije podržali su odobravanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, objavio je Savet EU.

Odbor stalnih predstavnika (Koreper), inače glavno pripremno telo Saveta EU, saglasio se sa predlogom Evropskog parlamenta (EP) i Saveta EU o izmenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša, navodi se u pismu koje je predsedavajući Korepera Vilem van de Vorde uputio predsedavajućem Odbora EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Huanu Fernandu Lopesu Agilaru.

U pismu je naglašeno da ukoliko EP usvoji svoj stav u prvom čitanju, Savet će odobriti stav EP i ovi akti će biti usvojeni u formulaciji koja odgovara stavu EP.

LIBE usvojio nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioci srpskih pasoša sa KiM

Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio je 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Ovom odlukom osigurava se da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP.

Nemec je nakon glasanja u LIBE-u rekao da postoji mogućnost da do početka leta počne primena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce ovih pasoša i dodao da sledi da EP potvrdi ovu odluku do kraja aprila na plenarnoj sednici EP u Strazburu.

Očekuje se glasanje ministara u Savetu EU

Poslednja plenarna sednica EP trebalo bi da bude održana od 22. do 25. aprila u Strazburu, a potom bi o ovoj odluci trebalo da glasaju ministri u Savetu EU.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava – koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije – jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.