Barbano preuzeo dužnost šefa EULEX-a

Italijan preuzeo dužnost novog šefa EULEX-a.
Image
Foto: EULEX

Đovani Pjetro Barbano, general-major italijanskih karabinijera sa više od 40 godina iskustva u oblasti zakona i reda, preuzeo je danas dužnost šefa Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Barbano je nasledio švedskog diplomatu Larsa Gunara Vigemarka, čiji je mandat istekao juče.

„Sa velikim osećajem odgovornosti preuzimam dužnost šefa EULEX-a, strateškog partnera Kosova kada su u pitanju vladavina prava i bezbednost. Potpuno svestan izuzetno važnog mandata misije na čijem sam čelu, radiću profesionalno svoj posao kako bih ostvario pozitivan uticaj na terenu“, kazao je Barbano.

On je naglasio da EULEX funkcioniše otežano tokom krize na severu Kosova.

„EULEX je odlično sredstvo za širi odgovor EU na bezbednosne izazove, pošto je to druga instanca kada je u pitanju bezbednost na Kosovu. U okviru svog mandata, EULEX će nastaviti da radi na održavanju stabilnosti na Kosovu, kao i na osiguravanju bezbednosti svih zajednica.“

Barbano je naglasio da će EULEX nastaviti da nadgleda odabrane predmete na nivou policije, tužilaštva, sudstva i korektivne službe – da bi doneo zaključak na koji način kosovske vlasti postupaju.

„Nadgledanje će biti usredsređeno na poštovanje ljudskih prava, garancije pravičnog suđenja, kao i jednako postupanje prema svima, uključujući pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu. Počastvovan sam zbog poverenja koje su mi ukazale države članice i radujem se što ću se nadovezati na nasleđe svog prethodnika“, poručio je Barbano.

EULEX je počeo sa radom 2008. godine.

Predviđeno je da njegov mandat na Kosovu traje do 14. juna 2025. godine, uz mogućnost produženja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.