Besnik Bisljimi saopštio odluku Vlade Kosova o dinaru

Vlada Kosova je odličila da se obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili za primenu uredbe Centralne banke Kosova, saopštio je Besnik Bisljimi, zamenik kosovskog premijera.
Image
Foto: Video printscreen

Bisljimi je objasnio da se neće primenjivati kazne, već će se raditi na informisanju i edukaciji stanovništva, i da sa nada pregovorima između Centralne Banke Kosova i Narodne Banke Srbije „za iznalaženje mehanizma za transparentan transfer sredstava“.

„Mi ćemo se starati da pojedinci ne budu oštećeni i da ne budu primenjivane zakonske mere ni protiv koga, to je sve što može učiniti Vlada Republike Kosova“, rekao je Bisljimi.

Vlada moli CBK da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašli najprikladniji mehanzam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova, rekao je zamenik predsednika kosovskog premijera Besnik Bisljimi na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, cilj uredbe Centralne banke Kosova za operacije za gotovinom niti zabranjuje niti dozvoljava srpski dinar na Kosovu.

„On nije bio dozvoljen na Kosovu ni ranije tako da ona ne može da ga zabrani. Dakle, zabrana specifične novčane jedinice i pokušaj da se uredba tretira kao zabrana pojedinače novčane jedinice niej tačna. Njen cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu“, naveo je Bisljimi.

Uredba treba da stupi na snagu 1. februara, a njena primena zabrinula je Srbe na Kosovu ali i međunarodnu zajednicu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.