Bisljimi: Četiri teme, blizu potpisivanje ugovora KEDS-a i Elektrosevera

Bisljimi posle sastanka sa Lajčakom.
Image
Foto: Video printscreen

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi govorio je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

On je rekao da je potrebno još da se radi na konkretizaciji dokumenata koji su važni da bi se obezbedila puna primena Osnovnog sporazuma, kao i da je sa Lajčakom razgovarao o četiri teme.

„Prva tema je plan sekvenciranja. Zabrinuti smo zbog dosadašnjih nacrta koje je Lajčak poslao. Smatramo da je taj plan selektivan i da više pažnje posvećuje zahtevima Srbije i ne garantuje punu primenu sporazuma. Pokušali smo da sve obaveze koje strane dobijaju iz osnovnog sporazuma stavimo u detaljan plan redosleda na trilateralnom sastanku sa srpskom stranom, nismo uspeli u ovoj misiji, ali smo napredovali“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, druga tema je bila u vezi sa zajedničkom komisijom za nestala lica.

On je dodao da je Kosovo imalo komentare koje je Lajčak uglavnom podržao.

„Razgovarali smo i o referentnim temama za zajednički odbor za sprovođenje osnovnog sporazuma. Odbor ne bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja i četvrta tema je tema energetike“, rekao je on.

„Čini se da je na poslednjem sastanku koji smo imali u Briselu došlo do pogrešnog tumačenja Brisela o tome kako treba da izgleda sporazum koji garantuje potpisivanje ugovora. U Bratislavi je ovaj nesporazum otklonjen i mislimo da smo veoma blizu potpisivanja ugovora između KEDS-a i Elektrosevera” – kazao je.

Bisljimi je rekao da je na sastanku u Bratislavi sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom dogovoren aranžman Kosova i EU u vezi sa stavom 27 zemalja Evropske unije od 3. juna.

„Sporazum pokazuje da ima veze sa sprovođenjem zahteva EU i odgovara zahtevima Evropske unije. Od početka nam je jasno da je to način da se uklone kaznene mere protiv Kosova i iznenađenje je da 8 dana nakon sporazuma u ​​Bratislavi još uvek nemamo pismo sa obrazloženjem ukidanja mera Komisije EU“, dodao je on.

Prema rečima glavnog pregovarača Kosova, još nisu sprovedene sve predviđene mere, jer vanredni izbori u severnim opštinama još nisu održani, ali je, kako je istakao, u Bratislavi pokazan izlaz iz krize.

„Ne možemo reći da smo sproveli sve mere, jer je jedna od mera održavanje izbora, ali smo pokazali put koji vodi ka normalizaciji situacije. A nedostatak ovog puta je bio izgovor Evropske unije za uvođenje kaznenih mera. Sada pronalaženje puta znači i instrument ili mehanizam uklanjanja kaznenih mera“, rekao je Bisljimi.

On je dodao da se Osnovni sporazum mora u potpunosti primeniti, dok je naveo da je od kosovske strane zatraženo potpuno pojašnjenje koraka, kako bi se ispoštovali kriterijumi EU.

On je naveo da će srpskoj strani biti problematično da argumentuje zašto ne sprovodi deo sporazuma, ili ako zahteva da se glavni deo sporazuma pomeri do samog kraja.

Koha


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.