Bisljimi: Kosovska vlada se protivi predlogu za pasoše Koordinacione uprave, EU da ih tretira kao nezakonite

Posle dela kosovskog civilnog sektora, oglasila se i kosovska vlada.
Image
Foto: Privatna arhiva

Vlada Kosova izrazila je „zabrinutost“ zbog predloga Evropske komisije za ukidanje viza za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava – poručio je večeras prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi. Pozvao je EU da ove pasoše „tretira kao nezakonite“, kao i „ostatak paralelne dokumentacije“.

„Ilegalni pasoši Koordinacionog centra Srbije smatraju da su opštine u sastavu Kosova deo jurisdikcije Srbije, što je kršenje našeg suvereniteta i neprihvatljivo“ – naveo je Bisljimi, dodajući da „priznavanje“ ovih dokumenata „podriva“ integraciju srpske zajednice.

„Osim toga, predlog takođe krši duh i dogovore dijaloga za gašenje ovih nelegalnih objekata“ – dodao je.

On je ocenio i da srpska zajednica na Kosovu „nije ostala bez vizne liberalizacije“, jer može da poseduje kosovske pasoše.

„Naša vlada je već sprovela u delo ubrzanu proceduru za opremanje pasošima svih kosovskih Srba. U poslednje vreme primećuje se veliko interesovanje i porast broja građana kojima su uručeni kosovski pasoši. U odnosu na prošlu godinu imamo povećanje od 29%“ – dodao je.

Bisljimi navodi da „ostaju posvećeni obezbeđivanju da sve zajednice na Kosovu mogu da uživaju u putovanju bez viza sa kosovskim pasošima“.

„Ovu primedbu povodom predloga uputili smo najvišim instancama EU. Pozivamo EU da preispita ovaj predlog koji sadrži višestruka kršenja“ – naveo je Bisljimi.

Pročitajte još:

Koha: Pojedine NVO na Kosovu zatražile povlačenje predloga da se pasoši koordinacione uprave MUP-a Srbije priključe viznoj liberalizaciji 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.