Bisljimi: Zahtev za mehanizme za izlazak na izbore nije došao iz centra nego od građana sa severa, oni da odluče kada i kako da započnu proces

Uskoro peticija?
Image
Foto: Privatna arhiva

Šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi izjavio je da je na jučerašnjem sastanku sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom razgovarano o organizaciji novih izbora u četiri opštine na severu, i da je Kosovo prihvatilo sugestije. Vlada Kosova je donela administrativno uputstvo koje predviđa da se izbori mogu održati tek nakon razrešenja gradonačelnika putem peticije.

Bisljimi, koji je i zamenik premijera Kosova, novinarima je u Prištini rekao da su predstavnici EU imali komentare i primedbe u vezi sa formom i podacima za koje je utvrđeno da se traže od potpisnika peticije.

„Tačnije, izrazili su zabrinutost da je u obrascu koji se mora popuniti tražen i broj telefona potpisnika i smatrali su da to nije u skladu sa pravilima privatnosti, i mi smo izrazili spremnost da ovaj element treba izbegavati“, naglasio je Bisljimi.

Bisljimi je rekao da je na građanima na severu da izaberu kako da počnu da potpisuju peticiju za opoziv gradonačelnika.

„Zahtev da se pronađu mehanizmi za izlazak na vanredne izbore nije došao iz centra, nego od građana Srba iz četiri severne opštine. Zatim smo im pokazali instrumente koje treba da koriste da bi ostvarili ovaj zahtev. Na njima je da odluče kog dana, preko koje nevladine organizacije ili političke partije će započeti proces“, kazao je on.

Ponovio je da sa Lajčakom nije razgovarao o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO).

„Nismo razgovarali o ZSO jer smo rekli da je naš stav jasan, koji je premijer Kurti izneo 26. oktobra, a svako ko vam kaže da je otišao u Brisel da razgovara o Asocijaciji samo je dezinformisao jer nije razgovarano“, rekao je Bislimi.

On je ponovio stav da o ustavnosti nacrta Statuta ZSO koji je predložen Kosovu 21. oktobra odlučuje Ustavni sud Kosova.

Bisljimi je, što se energetike tiče, rekao da su blizu potpisivanja sporazuma, ali se čeka mišljenje Kancelarije regulatora energetike o predlogu tarifa Elektrosevera KEDS-u.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.