Bivši pripadnik OVK: Ljimaj zapovedao u Lapušniku

U nastavku procesa Hašimu Tačiju i saoptuženima, bivši pripadnik OVK posvedočio je da su Fatmir Ljimaj i Isak Musliju zapovedali OVK-om u selu Lapušnik - poprištu zločina iz optužnice.
Image
Foto: Gazeta Express

U Lapušniku, opštini Glogovac je, po optužnici, bio jedan od više od 40 pritvoreničkih centara u kojima je OVK nezakonito držala, zlostavljala i ubijala Albance koje je smatrala nelojalnim, kao i Srbe i Rome.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Veći deo današnjeg iskaza zaštićenog svedoka optužbe, čiji je identitet zaštićen šifrom 3879, odvijao se iza zatvorenih vrata.

Dok ga je ispitivao tužilac Metju Holing, svedok je, u kratkom javnom delu zasedanja, potvrdio da su Ljimaj i Musliju komandovali OVK u okolini Lapušnika, a da je značajnu ulogu igrao i starešina OVK Šukri Buja.

Po optužnici, Ljimaj, Baljaj i Buja učestvovali su, u proleće i leto 1998, u ispitivanju pritvorenika u Lapušniku. Pritvorene su vojnici OVK svakodnevno prebijali i mučili.

U optužnici piše i da su pripadnici OVK u junu 1998, u prisustvu Ljimaja, ubili Ajeta Gašija, koga su prethodno prebijali i zlostavljali pod optužbom da je sarađivao sa srpskim vlastima.

Krajem jula 1998, vojnici OVK izveli su, pred srpskom ofanzivom, iz Lapušnika grupu albanskih pritvorenika, a zatim su devetoricu streljali na planini Beriša, piše u optužnici.

Za zločine u Lapušniku, Haški tribunal je sudio Ljimaju i Muslijuu, ali su oni 2005. bili oslobođeni krivice.

Za okrutan tretman pritvorenika u Lapušniku i ubistvo na planini Beriša, Haški tribunal je tada osudio Haradina Baljaja na 13 godina zatvora.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.