Borel: Dijalog jedini način za dolazak do rešenja, od njega zavisi evropski put Kosova i Srbije

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu, posle sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, da je dijalog jedini način za dolazak do rešenja i da od njega zavisi evropski put dve strane.
Image

„Rad je u toku. Možda ću morati da napustim samit EU da bih se ponovo sastao sa liderima Kosova i Srbije da vidimo da li možemo da nađemo rešenje unutar dijaloga. Nema drugog rešenja. Evropski put Kosova i Srbije ide kroz ovaj dijalog“, kazao je Borel novinarima po dolasku na sastanak lidera Unije i njenih članica.

On je na samit EU došao iz hotela, u kojem je sa drugim zvaničnicima EU i liderima Nemačke, Francuske i Italije odvojeno razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Borel, specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i lideri Francuske, Nemačke i Italije, Emanuel Makron, Olaf Šolc i Đorđa Meloni, razgovarali su i sa Kurtijem i sa Vučićem oko pola sata.

Kurti, koji se prvi sastao sa šestorkom, napustio je hotel po završetku sastanka i nije davao izjave medijima.

Vučić se posle razgovora sa šestorkom sastao sa Borelom i Lajčakom, što nije bilo najavljeno.

Kurti se u međuvremenu vratio u hotel u kojem se održavaju sastanci, ali nije poznato da li je razgovarao sa nekim od evropskih zvaničnika.

Diplomatski izvori su za Radio Slobodna Evropa rekli da su i Šolc, Makron i Meloni, poput Borela, izrazili spremnost da privremeno napuste samit EU i vrate se na razgovore sa Vučićem i Kurtijem ako bi njihovo prisustvo doprinelo naporima.

Italijanska premijerka Meloni rekla je po dolasku na samit EU da su ona, Makron i Šolc na današnjim sastancima sa Vučićem i Kurtijem pozvali na primenu već postignutih sporazuma.

„Zamolili smo obojicu lidera da preduzmu korake napred u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutih poslednjih godina i meseci“, rekla je Meloni.

Predsednik Evropskog saveta Mišel napisao je na društvenoj mreži Iks posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem da su „deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja“.

Uoči odvojenih sastanaka sa Kurtijem i Vučićem, portparol EU Peter Stano rekao je da je „zaista vreme“ da dve strane „nastave sa deeskalacijom i da se vrate dijalogu“.

„EU želi da dve strane ispune obaveze preuzete u dijalogu i da krenu napred. Status kvo je neodrživ i videli smo koliko je opasan“, kazao je Stano.

Naveo je da je na sastancima „velike petorke“ sa Kurtijem i Vučićem 21. oktobra bilo reči „o nekoliko ideja, uključujući moderan predlog za statut Zajednice srpskih opština (ZSO), na koji strane treba da odgovore“.

Vučić je sinoć izjavio da će u Briselu sa evropskim liderima razgovarati o predlogu „velike petorke“ za formiranje ZSO i drugim temama iz dijaloga Beograda i Prištine.

„Petorka je (21. oktobra) donela predlog o načinu formiranja ZSO, mi smo dali odgovore i sugestije, ali ne mogu da otkrivam detalje. Spremni smo da razgovaramo o tome, kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju“, rekao je Vučić sinoć za RTS.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.