Borel u ime EU: Strane da ispune obaveze, rad na uspostavljanju ZSO bez odlaganja i uslovljavanja

EU zabrinuta zbog nedostatka primene dogovora, spremna za nove mere
Image
Foto: EC

Evropska unija ponovo je pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze iz sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

„Nakon sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine održanog 14. septembra u Briselu, EU izražava zabrinutost zbog toga što strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije i Implementacionog aneksa, oko kog su se obe strane dogovorile ranije ove godine, a koji su za njih obavezujući i igraju ulogu na njihovom evropskom putu“, navodi se u izjavi visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borela u ime EU.

EU apeluje na strane da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri, dodaje se u izjavi koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta.

„To znači početak sprovođenja na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume postignute u dijalogu. Rad na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova“, naglašava se.

EU ujedno podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

„EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon izbijanja najnovijeg nasilja u kom su ranjeni građani, pripadnici KFOR-a, policija i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama“, kaže se u izjavi.

Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta, ocenjuju.

„U tom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, odluke u vezi sa telekomunikacijama i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici – nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da dalje povećaju tenzije“, upozoravaju.

Neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti, naglašavaju iz EU.

„Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu ka normalizaciji i njegovim Aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga“, navodi se i dodaje da zahtevi dati u Izjavi u ime EU od 3. juna ostaju u potpunosti validni.

Takođe, reverzibilne mere koje je EU preduzela, ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom.

„EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da proceni dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno.“

EU podseća i na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije.

„Neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora. Podstičemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće“, ističe se u saopštenju.

EU stoga poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz posredovanje EU.

„EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borela u svojstvu fasilitatora u dijalogu Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podseća strane da evropski put i Kosova i Srbije vodi kroz dijalog uz posredovanje EU i kroz normalizaciju njihovih odnosa. I jedni i drugi rizikuju da izgube prilike da napreduju na svojim evropskim putevima“, navodi se u ovoj izjavi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.