„Čekajući kraj partije“ u Zvečanu: Kolektivna egzistencija pod zvezdama

Predstava „Čekajući kraj partije“ Narodnog pozorišta Priština, u režiji Nenada Todorovića, izvedena je pod vedrim nebom, podno tvrđave na Malom Zvečanu.

Komad, inspirisan delima „Čekajući Godoa“ i „Kraj partije“, adaptirali su Branislav Nedić i Nenad Todorović, donoseći novu dimenziju Beketovih motiva, kroz prizmu savremenog kosovskog okruženja.

„Kod nas imamo potrebu da kolektivno budemo spašeni. I kad smo transponovali istočno-pravoslavno-islamsku civilizaciju, odnosno, našu, mentalitet te civilizacije, ne govorim o religiji, nego o mentalitetu, onda smo dobili zadatak da napravimo komad koji govori o kolektivnoj transpoziciji koja se zove kolektivna tragička egzistencijalna faza, koju mi ovde živimo bez problema“, kaže reditelj Nenad Todorović.

Glumačku ekipu čine Nikola Đorđević, Nikola Stanković, Milan Popović, Đorđe Velimirović i Snežana Džogović, uz muzičku pratnju Vladana Pavića, Alekse Mirića i Luke Stojanovića, bez kojih ova predstava ne bi bila ona što jeste.

„Ako neko nije verovao u Boga do sada, posle ove predstave sigurno hoće. Tako da je to čekanje da nama neko reši naše probleme, od toga nema ništa, nego moramo sami da zasučemo rukave i da prvo počnemo od problema, pa da onda vidimo šta ćemo“, navodi glumac Nikola Đorđević.

Višeminutni aplauz, potvrda je da je publika dirnuta izvedbom.

„Mislim da je stvarno ovo jedan događaj koji je vredan pažnje svih nas i, prosto, za veliko poštovanje, da naše pozorište uradi nešto drugačije, nešto novo, inovativno, aktuelno. Vidi se po svima nama da smo sve to lepo primili. Naročito i režiji i naravno svima koji su učestvovali, ali glumci su bili stvarno fantastični“, kazala je Mitrovčanka Ružica Simić.

Ovaj komad nije samo umetnički događaj, već i refleksija o životu i čekanju u neizvesnosti, a koja dotiče svakog ko se ikada osećao zarobljenim u vremenu.

Ovaj sadržaj je proizveden uz podršku programa #SustainMedia, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovode GIZ, DW Akademija i Internews.
Sadržaj je isključiva odgovornost Kontakt Plus radija i Alternativne i ne odražava nužno stavove Evropske unije ili nemačke vlade.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.