Cene nafte na Kosovu van kontrole na nekim pumpama

Litar dizela na većini prodajnih mesta na Kosovu varira od 1,44 evra do 1,50 evra.
Image
Foto: Ibrahim Beriša, RSE

Cene variraju zavisno od prodajnog mesta, lokacije ili grada.

Na prodajnom mestu, u opštini Štimlje, litar dizela se prodaje za 1,34 evra.

Za sve kompanije, maloprodajna profitna marža je 12 centi po litru, a veleprodajna 2 centa.

Utvrđivanje dobiti vrši se na osnovu rešenja Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine Kosova od 28. jula.

Odluka će biti na snazi mesec dana.

Ali, ne poštuju sve kompanije ovu odluku ministarstva.

Stoga su ministarstvo i Poreska uprava Kosova (ATK) pokrenuli sudski postupak protiv četiri kompanije koje se bave prodajom naftnih derivata.

Nadležni nisu objavili o kojim firmama je reč, a o kazni će odlučiti sud.

„Odlukom se cena nafte drži pod kontrolom. Inače bi tokom ovog meseca na tržištu bile znatno više cene ovog proizvoda“, rekli su za Radio Slobodna Evropa zvaničnici Ministarstva.

Iz Udruženja naftnih radnika Kosova traže da Vlada ne nastavlja sa zaštitnim merama, uz obrazloženje da one otežavaju poslovanje kompanijama ovog sektora.

Čelnik ovog udruženja Fadil Berjani kaže za Radio Slobodna Evropa da je dozvoljeni plafon profita od 12 centi po litru nedovoljan, jer, prema njegovim rečima, onemogućava podizanje plata radnicima i pokrivanje neophodnih troškova operatera.

Predlaže da marža bude 16 centi.

„Cena naftnih derivata ne zavisi od trgovaca, već od međunarodnog tržišta. Imamo najniže cene u regionu, osim u Severnoj Makedoniji, koja ima najjeftiniju akcizu od 20 centi. Želeli bismo da imamo niže cene, ali cena naftnih derivata ne zavisi od trgovaca, već od međunarodnog tržišta“, rekao je on.

Sirova nafta Brent, koja se koristi kao međunarodno merilo, 15. avgusta je pala na oko 85 američkih dolara po barelu.

Proizvoljna cena

Međutim, u kompaniji „EuroKos Petrol“ koja se nalazi u opštini Štimlje, cena litra dizela (15. avgusta) bila je 1,35 centi, dok je benzin bio 1,37 centi.

Diellon Keljmendi, menadžer u ovoj kompaniji, kaže da sa ovom cenom zarađuje i do 12 centi. Ovaj iznos je, kaže, dovoljan da pokrije neophodne troškove u njegovoj kompaniji.

„Imamo nekih problema od konkurencije, pritiskaju nas zašto držimo niske cene, inače dobro funkcioniramo. Nije loše, nikada ne probijemo profitnu maržu od 12 centi. Radimo sa profitom od 4-5 centi“, kaže on.

Nakon stupanja na snagu odluke Vlade, Uprava za zaštitu konkurencije je od 31. jula do 3. avgusta pratila 60 prodajnih mesta za gorivo u šest regiona Kosova. U odgovoru Radiju Slobodna Evropa kažu da su tokom inspekcijskog nadzora uočene različite cene u zavisnosti od kompanija.

Kompanije koje imaju značajan uticaj na tržište imaju više cene, što prema njihovom saopštenju omogućava popuste od tri do pet centi po litri, dok mala preduzeća nemaju niže cene, cene su im fiksne, i niže od kompanije koje imaju veći uticaj na tržištu, jer im je profitna marža između sedam i 10 centi po litru.

I pored različitih cena, službenici Uprave za zaštitu konkurencije tvrde da nemaju razloga za tekuće istrage.

Kosovo zavisi od uvoza goriva. Cena se određuje u zavisnosti od zaliha u regionu ili Evropi.

Uz nabavnu cenu, uvozne kompanije plaćaju akcizu od 0,35 evra po litru dizela Carini Kosova, zatim se tu dodaje porez na dodatu vrednost (PDV) od 18 odsto, transportni i drugi troškovi.

U martu prošle godine, Vlada Kosova je postavila gornju granicu cena za maloprodaju i veleprodaju naftnih derivata.

U međuvremenu, na Kosovu se litar dizela prodavao za 1,68 evra, dok je cena benzina bila 1,67 evra, a cena sirove nafte tipa Brent dostigla je nešto manje od 130 dolara po barelu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.