Češki ministar: Kosovska politička scena ujedinjena na nacionalizmu, umereni nemaju šansu

Ocena posle posete Kosovu.
Image
Foto: Vít Pohanka, Radio Prague International

Češki ministar za evropske poslove Martin Dvoržak ocenio je posle posete Kosovu da je tamošnja politička scena ujedinjena na talasu nacionalizma i da nema šanse da na njoj uspe neko sa umerenom, pomirljivom retorikom.

„Uprkos svim sporovima i razlikama među pojedinim strankama, politička scena na Kosovu je veoma ujedinjena na nacionalističkom talasu. Čovek koji bi došao sa pomirljivom ili defetističkom retorikom, na Kosovu ne bi mogao da uspe“, kazao je Dvoržak u razgovoru za češku novinsku agenciju ČTK.

Češki zvaničnik posle sastanka sa kosovskim političkim vrhom, ali i nakon debate sa studentima, koje je više interesovalo da se raspravlja o Palestini, Hamasu i odnosu Evrope i Češke prema Izraelu nego o odnosu sa Srbima, ocenio je da javnost na Kosovu nedvosmisleno podržava EU, a da su najveća prepreka tim evropskim ambicijama tenzije između Beograda i Prištine.

„Najveća prepreka je nedovršeni konflikt, što ne znači da neka zemlja nema celu svoju teritoriju pod kontrolom već Evropska unija ne želi da uvuče kod sebe ratni sukob ili tenzije u porastu“, kazao je češki ministar.

Dvoržak je posetu Kosovu završio razgovorom sa petoro kosovskih Srba u Kosovskoj Mitrovici i poneo utisak da, kao i pre 20 godina, kada je on boravio na Kosovu, preovlađuje duboka skepsa da rešenje u stvari ni ne postoji.

„To vas pomalo udari kada želite sa tim ljudima da stvarate neku nadu i da izvučete iz njih neki impuls“, kazao je Dvoržak.

„EU da maksimalno izađe u susret BiH“

U poseti Bosni i Hercegovini češki ministar za evropska pitanja stekao je utisak da ta zemlja Zapadnog Balkana želi intenzivno da iskoristi šansu koju joj daje početak pristupnih pregovora, ali da bojazni izazivaju pretnje lidera Republike Srpske Milorada Dodika da će se taj entitet otcepiti.

„Predstavnici Bosne i Hercegovine apelovali su u razgovorima da EU ne dopusti da u Bosni zavlada skepsa, frustracija i nepoverenje u Uniju. Lično to doživljavam kao veoma jak apel i trenutak da ne dopustimo da Bosna padne u naručje nekom drugom. Sklon sam tome da im maksimalno izađemo u susret ako to makar malo bude moguće“, kazao je Dvoržak.

Češki ministar za evropske poslove krajem februara posetiće Crnu Goru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.