Četvrti protest ispred RIK-a: „Mladi jesu bitan faktor“, u štrajk stupa još predstavnika SPN

Ispred Republičke izborne komisije (RIK) održan je četvrti protestni skup zbog izborne krađe. 
Image
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U zgradi RIK-a nalaze se predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“, među kojima i Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, koji štrajkuju glađu.

Njima se, kako su najavili, pridružuju još dve poslanice.

U sredu su studenti iz organizacije „Studenti protiv nasilja“ najavili radikalizaciju protesta i blokade, ukoliko se ne ispune zahtevi u vezi sa biračkim spiskovima. Troje pravnika SPN moći će da izvrše uvid u birački spisak.

Šta mogu da urade predstavnici SPN?

Pravnik Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije objasnio je kako teku pravne radnje po pitanju prigovora na izbore u Beogradu i Srbiji. Kada se saberu svi rokovi, trebalo bi da sledeće nedelje znamo konačnu odluku u vezi sa tim kroz sudske instance, rekao je.

Na pitanje šta troje pravnika SPN, kojima je omogućen uvid u birački spisak, mogu da urade, Pavlović kaže:

„Po zakonu svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u toku postupka po prigovoru, izvrši uvid u birački materijal, da otvori vreće i da vidi da li se taj broj slaže sa zapisnicima. Rokovi nisu određeni ali je bitno da se taj uvid izvrši do momenta kada se isunjava uslov za podnošenje žalbe Višem sudu ili Upravnom sudu, u zavisnosti da li se radi o gradskim ili republičkim izborima“.

Danijela Grujić, poslanica poslaničke grupe Ujedinjeni u prethodnom sazivu parlamenta, takođe je stupila u štrajk glađu. Za N1 kaže da „svako mora da učini maksimum napora da se odupre krađi na izborima“.

Grujić nije bila na listi Srbija protiv nasilja na poslednjih izborima, jer je nameravala da se vrati predavanju filozofije u svojoj školi. Okolnosti su joj promenile te planove.

„Nemojte da se igrate sa izbornom voljom građana“

Jedan od mladih demonstranata Ivan Bjelić sa megafona je poručio da se u poslednjih 12 godina nije dogodila ovakva krađa, da će krenuti u blokade i da zahtevaju od države, tužilaštva i RIK-a da rade svoj posao.

„Nismo organizacija, mi smo svesni građani. Nemojte da se igrate sa izbornom voljom građana Srbije. Voleo bih da ste ovo mogli da čujete na RTS-u, pa ćemo mi napraviti atmosferu kao da jeste“, uzviknuo je, nakon čega je puštena muzika iz dnevnika RTS-a.

To je propraćeno uzvicima: „Uaa, RTS“.

Borko Stefanović: Novoradikali su uhvaćeni u krađi

Borko Stefanović sa liste SPN rekao je za N1 da će primeniti sve pravne radnje predviđene zakonom, a u vezi sa utvrđivanjem nepravilnostima na izborima i krađi glasova.

„Sve će biti pregledano, svi prigovori biće razmotreni. Radikali i novoradikali su uhvaćeni u krađi, i to ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji. Zato tražimo ponavljanje izbora, nakon čišćenja biračkog spiska, nakon prestanka pritisaka na birače u svim javnim preduzećima i svim institucija.

Lazović: Nalazim se pod prismotrom

Prvi na listi „Srbija protiv nasilja“ na republičkim izborima Radomir Lazović ističe da je krađa na izborima u Srbiji „veća od one koju smo očekivali“. „Hoću da vam prenesem apsolutnu odlučnost svih nas iz koalicije da se izborimo da tu pobedu ne izgubimo i apelujem na ljude da nam u tome pomognu i da nas podrže“, naglasio je.

Lazović ističe da je ovo trenutak gde je neophodna neka vrsta reakcije i Evropske unije, jer je, kako je naveo, dosta bilo tih nejasnih reči.

Anđela Radosavljević: Pokazaćemo Vučiću da mladi jesu bitan faktor

Anđela Radosavljević, predstavnica „Studenata protiv nasilja“, odnosno „Borbe“, rekla je za N1 da nema nikakvih reakcija iz vlasti na njihov zahtev za uvid i reviziju biračkih spiskova.

„Očekujemo reakciju do ponedeljka u 12h, ako ne bude reakcije, blokiraćemo ulice… Umesto reakcije, do sada dobijamo podsmeh i od Ane Brnabić i od Aleksandra Vučića, koji je sinoć objavio klip kako opravdava svoju kupovinu glasova. Mi dajemo šansu promenama, pa ako do njih ne dođe, borićemo se do kraja, studenti su tu“, kazala je.

Dok su se obraćali predstavnici mladih na protestu čuli su se povici upućeni vlastima i predstavnicima RIK-a: „Lopovi, lopovi“.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.