CIK otvara put za sakupljanje potpisa u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku

Centralna izborna komisija uputila je zvaničan odgovor na adresu tri predsednika skupština opština za opštine Leposavić, Severna Mitrovica i Zubin Potok, čime se otvara put za sledeću fazu – ...
Image
Foto: Klan

Centralna izborna komisija uputila je zvaničan odgovor na adresu tri predsednika skupština opština za opštine Leposavić, Severna Mitrovica i Zubin Potok, čime se otvara put za sledeću fazu – sakupljanje potpisa, kazao je portparol Valjmir Eljezi.

Eljezi je naveo da je ovim odgovorom CIK obavestio i Ministarstvo administracije lokalne samouprave i inicijativne grupe u ove tri opštine.

On je naveo i sadržaj odgovora CIK-a.

Prema njegovim rečima, CIK je obavestio predsednike tri skupštine opštine, tri inicijativne grupe i MALS u vezi sa ažuriranim brojem upisanih birača u ovim opštinama, na osnovu čega se izračunava minimalno potreban broj potpisa od 20 odsto.

„Prvo, iz provera, CIK je kroz ove odvojene odgovore saopštio da su članovi tri inicijativne grupe, kojih je po tri za svaku opštinu, birači dotične opštine… Ukupan broj građana koji imaju pravo glasa u opština Leposavić je: 13.441. Od ovog broja, 2.689 čini 20% biračkog tela u ovoj opštini. U opštini Zubin Potok broj građana sa pravom glasa je: 6.732, 20% birača u ovoj opštini je: 1.347. U opštini Severna Mitrovica broj birača je: 18.199. Prema računici, 3.640 birača čini 20 odsto biračkog tela“, rekao je Eljezi.

Prema Administrativnom uputstvu MALS-a za građansku inicijativu za smenu gradonačelnika, „inicijativna grupa, u roku od 30 dana od opremanja potrebnom dokumentacijom, mora da prikupi potreban broj potpisa“. Ovaj rok se može odložiti samo jednom, na zahtev inicijatorske grupe za još 15 dana.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.