CIK u ponedeljak odgovora čelnicima SO-a u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku

Centralna izborna komisija će u ponedeljak poslati odgovor čelnicima skupština opština Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok, potvrdio je za Express portparol CIK-a, Valjmir Eljezi.
Image
Foto: Klan

„Tokom ponedeljka prenećemo zvanične odgovore na dva pitanja koja su CIK-u podnela tri predsednika skupština opština za Leposavić, Severnu Mitrovicu i Zubin Potok. Naravno, sadržaj odgovora ćemo objaviti“, rekao je Eljezi.

Eljezi je u sredu pred medijima rekao da su predsedavajući zatražili od CIK-a da dostavi zvaničnu informaciju članovima inicijatvine grupe da li su birači dotične opštine i informaciju o ažuriranom broju birača upisanih u ove opštine da bi se mogao izračunati minimalni broj potrebnih za 20 odsto potpisa.

„Centralna izborna komisija je na službenu adresu primila tri odvojena zahteva predsednika skupština opština za Leposavić, Severnu Mitrovicu i Zubin Potok. Sadržaj ova tri zahteva je isti. Prvo, tri predsednika skupština opština zatražila su od CIK-a da dostavi zvaničnu informaciju članovima inicijativne grupe da li su glasači dotičnih opština. Drugo, tražili su da im dostavimo informaciju o ažuriranom broju upisanih birača u ovim opštinama, na osnovu čega se izračunava minimalno potreban broj potpisa od 20 odsto“, rekao je on.

Međutim, takav zahtev nije podnela opština Zvečan, pošto je predsednica skupštine opštine odbila zahtev za podnošenje peticije.

U odgovoru Saljvete Keljmendi inicijativnoj grupi, u koji je Express imao uvid, kaže se da se zahtev odbija „zbog činjenice da je ovaj zahtev u suprotnosti sa odredbama člana 4. stav 3., a posebno stava 2. člana 5. Administrativnog Uputstvo (MAPL) br. 02/2023 za Građansku inicijativu za smenu gradonačelnika“.

Gazeta Express


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.