Danas je Bogojavljenje, pliva se za Časni krst

Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih praznika - Bogojavljenje, a danas su organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.
Image
Foto: Kontakt Plus (arhiva)

Iako je Eparhija raško-prizrenska saopštila da ove godine nije u mogućnosti da upriliči plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode, njega će ipak biti.

Plivanje za Bogojavljenski krst počinje u 12.30 časova, u organizaciji Doma kulture „Stari Kolašin“, pod pokroviteljstvom opštine Zubin Potok.

Inače, Bogojavljenski krst – običaj plivanja na otvorenim vodama, u rekama i jezerima, na praznik kojim se obeležava dan Hristovog krštenja, nedavno je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kao element „živog nasleđa“ iz domena društvenih običaja i praksi.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. 

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. 

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.