Đurić: Pozvao sam Blinkena da poseti Srbiju

Izjavio ministar spoljnih poslova Srbije
Image
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je imao priliku da u Vašingtonu, na marginama Samita NATO-a razgovara sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i da ga je pozvao da poseti Srbiju.

Đurić je u izjavi za medije na prijemu za srpske novinare u ambasadi Srbije u Vašingtonu naglasio da je dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD potreban kako zbog nastavka ekonomske saradnje, tako i zbog rešavanja pitanja „oko kojih se ne slažemo“, kao što je pitanje Kosova i Metohije.

„Nama je potreban dijalog na najvišem političkom nivou sa SAD, ne samo zato da bismo nastavili rast i razvoj naše ekonomije, zato što je Amerika u pogledu usluga partner broj jedan, i to baš u oblastima koje se odnose na visoke tehnologije i na ono što je motor razvoja naše ekonomije, već nam je ta saradnja neophodna i da bismo rešili ona pitanja oko kojih se ne slažemo, kao što je pitanje statusa Kosova i Metohije, ali koje ne može na pozitivan način da bude rešeno bez aktivnog angažmana najvišeg političkog nivoa u SAD“, rekao je Đurić.

Naglasio je da priusustvo Srbije na samitu NATO-a ne znači promenu kursa utvrđenog odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost ili relevantnim odlukama Skupštine Srbije, ali da „itekako znači da Srbija jača prijateljstva, jača partnerstva, jača svoju poziciju i u ovom delu sveta“.

„U Vašingtonu ovih dana lobiramo za poziciju Srbije u zapadom delu međunarodne zajednice, razgovaramo sa našim prijateljima kako da ojačamo naše ekonomske, političke, bezbednosne i svekolike odnose sa ovim delom sveta“, naveo je Đurić.

Na pitanje da li je Srbija bliža Zapadu nakon učešća na samitu, kaže da ne veruje da jedno učešće ili jedna izjava može da označi stratešku promenu, ali misli da kontinuirani trud koji se u Vašingtonu ulaže proteklih nekoliko godina „dovodi do toga da je pozicija Srbije u ovom delu sveta bolja nego što je bila pre nekoliko godina“.

„Ne želim da idem korak dalje pa da objašnjavam šta smo sve ovde na mom prethodnom poslu radili, ali mogu samo da kažem da sam zadovoljan i da uz podršku predsednika Vučića i Vlade, Srbija menja svoj imidž u međunarodnoj zajednici, projektuje jednu drugačiju, novu, pozitivnu sliku, da otvara svoja vrata i za investicije, ali I za razgovore o globalnim problemima na način koji nas pozicionira kao konstruktivnog aktera u međunarodnoj zajednici“, naveo je Đurić.

Tanjug/Euronews


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.