Drugog dana male mature osmaci polažu test iz matematike

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji na završnom ispitu danas rešavaju zadatke iz matematike.
Image
Foto: Shutterstock

Mali maturanti u utorak su polagali ispit iz maternjeg jezika, danas su na redu zadaci iz matematike, a sutra će raditi kombinovani test.

Ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika radilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prvi dan završnog ispita protekao je u redu i Ministarstvo do sada nije dobilo povratne informacije koje bi ukazivale na odstupanja od procedura, navodi se u saopštenju.

Kao i ostala dva ispita, test iz matematike počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita.

Na test iz matematike učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku „piši briši“), grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

Sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završenog ispita), kao i pribor za rad.

Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Bez mobilnih telefona i pametnih satova

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.