Dva meseca blokade srpske robe na KiM; Stanić: Šteta 50 miliona evra, trpe obe strane

Foto: Video printscreen
Image

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije izjavio je da se šteta zbog blokade uvoza robe iz centralne Srbije na KiM uvećava, navodeći da je sada skoro 50 miliona evra. Ekonomija je racionala stvar, a odluka Prištine je ekonomski nerealna i čini štetu krajnjim potrošačima na KiM, ističe Stanić.

I pored poziva Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, privrednih udruženja i alarmantnih podataka o šteti, roba poreklom iz centralne Srbije već dva meseca ne može preko administrativnih prelaza na Kosovo i Metohiju.

Priština je 14. juna zabranila ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama iz, kako je obrazloženo, bezbednosnih razloga. Bio je to odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Šteta skoro 50 miliona evra

Dozvoljen je, zatim, ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok robe. Ovih dana otišlo se i korak dalje, pa je Priština poništila sertifikat o registraciji 15 privrednih drušava, uključujući i MTS.

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da privreda trpi štetu, te da je procena, kada je reč o nerealizovanim pošiljkama iz centralne Srbije na KiM, blizu 50 miliona evra.

Do 8. jula, podseća, bilo je zabranjeno sve da se uvozi iz centralne Srbije, pa je dozvoljen ulazak sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme, osim finalnih proizvoda za krajnje potrošače u maloprodaji.

„Činjenica je da se šteta uveličava, ali sa manjim intenzitetom nego do 8. jula. Trpi i teritorija KiM, posebno jer je slabije razvijena privreda“, objašnjava Stanić.

Šteta po potrošače na KiM

Prema njegovim rečima, ekonomija je racionala stvar, a odluka Prištine je ekonomski nerealna i čini štetu krajnjim potrošačima na KiM.

Stanić kaže i da Priština srpsku robu menja sa drugom iz regiona – iz Bugarske, Severne Makedonije ili Albanije, koja je ipak skuplja.

Navodi da je srpska roba na KiM prošle godine bila zastupljena u vrednosti od 520 miliona evra, dok je Priština dopremila robu od oko 50 miliona evra.

Zabrana štetnija jer se ne zna koliko će trajati

„Imamo iskustvo od ranijih godina, kada se razmena potpuno oporavila. Međutim, tamo su postojali i bojkoti robe, uz neformalne kampanje. To nije imalo negativne štete po nas“, navodi Stanić.

Stanić dodaje da je reč o političkoj odluci, ali da očekuje zbog pritisaka EU, da će doći do prekida zabrane srpske robe na KiM.

„Ako bi se kriza završila sutra, bila bi manja šteta u odnosu na prethodnu blokadu. Ona je, međutim štetnija, jer ne znamo koliko će trajati“, zaključuje Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.