Eljezi: Kamere na biračkim mestima i u narednim izbornim procesima

Izjavio portparol CIK-a
Image
Foto: Kontakt Plus

Centralna izborna komisija objasnila je da se planirano postavljanje kamera na biračka mesta ne odnosi samo na glasanje za razrešenje gradonačelnika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica 21. aprila ove godine, već će važiti za sve izbore na Kosovu.

Portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, izjavio je da se nadzorne kamere postavljaju unutar biračkih mesta da bi se „garantovala bezbednost izbornog materijala i očuvao integritet procesa glasanja i brojanja na biračkom mestu“.

Rekao je da će po proceduri koju je odobrio CIK, postavljanje kamera na biračka mesta biti obavljeno uz obezbeđivanje potpune tajnosti glasanja, a snimci kamera će se čuvati privremeno, do uništavanja izbornog materijala, što se po Zakonu o opštim izborima obavlja u roku od 60 dana od overe izbornih rezultata.

„Na dan glasanja CIK neće pratiti ove kamere, pa će se registracija vršiti pasivno. Pristup video-snimku može se omogućiti samo odlukom ili zahtevom organa za sprovođenje zakona CIK-a, Panela za žalbe i predstavke, tužilaštva ili suda, a ne pod drugim okolnostima“, naglasio je Eljezi.

Odluku o postavljanju kamera je obrazložio time što su na izborima od 2009. do 2021. godine, „prema ocenama CIK-a, na biračkim mestima utvrđene nepravilnosti koje su uticale na integritet, trošak i poverenje javnosti u izbore“ i naveo da su na tim izborima u proseku ponovo prebrojavani glasovi na 36 odsto biračkih mesta.

Povodom konstatacije Srpske liste da je broj birača veći od broja stanovnika, Eljezi je rekao da na biračkom spisku nisu samo građani s pravom glasa koji žive u određenom prebivalištu na Kosovu, već i građani s pravom glasa koji žive u inostranstvu.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.