Eskobar: Od Kurtija nisam dobio uveravanja o posvećenosti normalizaciji

„SAD su zatražile od Beograda i Prištine, uoči naredne runde dijaloga, posvećenost konkretnim obavezama u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa dveju strana.“
Image
Foto: Glas Amerike

To je za Glas Amerike izjavio specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Američki diplomata ukazao je na to da od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u nedavnom telefonskom razgovoru, nije dobio uveravanja da je posvećen primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog aneksa.

„Predstavljanje nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom – Kurti se nije obavezao da će to učiniti. Obavezao se samo da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga“, rekao je Eskobar.

Kosovski premijer i predsednik Srbije će sutra u Briselu imati odvojene sastanke sa posrednicima u dijalogu – Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom.

Nakon toga je planiran trilateralni sastanak, a teme razgovora su primena Sporazuma o putu ka normalizaciji i ostala aktuelna pitanja.

Dijalog dveju strana poslednjih meseci je u zastoju, a njihove odnose karakterišu napetosti.

Eskobar je naglasio da su već vidljive posledice toga što Kosovo ne koristi priliku da reši probleme sa Srbijom.

„Reč je o merama koje je uvela EU Kosovu, a koje se ogledaju u nemogućnosti napretka u nekim od mehanizama pristupnog procesa i koje su prilično ozbiljne. Iako ih Kosovo označava kao sankcije, nije reč o pravim kaznenim merama. Slično nešto bi moglo biti uvedeno i prema Srbiji. Mogućnosti za nova priznanja, donatorske konferencije, strateški bilateralni dijalog sa SAD i bliski odnos sa NATO – ukoliko ne bude napretka u dijalogu, sve to će Kosovo propustiti ove godine. Evropska unija želeti da vidi jasne signale o zainteresovanosti za primenu sporazuma o normalizaciji, dok budu razmatrali u kolikoj meri je Srbija napredovala u pristupnom procesu“, objasnio je.

Prema njegovim rečima, SAD pružaju punu podršku dijalogu čiji je posrednik Brisel.

„Dijalog vidimo kao način za ostvarivanje mirnih i produktivnih odnosa između Kosova i Srbije. Imajući u vidu činjenicu da je u februaru i martu postignut važan dogovor o normalizaciji – strane u procesu želimo da zamolimo da ozbiljno shvate obaveze iz tog sporazuma, kako bi napredovale u ispunjavanju postojećih i ranijih obaveza. Želimo da se napredak u okviru dijaloga i Ohridskog sporazuma ostvari tokom ove godine“, poručio je Eskobar.

Dodao je da se u četvrtak očekuje neki vid napretka u dijalogu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.